Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Europoslanec Bilčík: Ruské dezinformácie sú hrozba, účinné riešenia vidím aj v silnej európskej pozícii

Európsky parlament dnes schválil rezolúciu o Zahraničnom zasahovaní do volieb a dezinformáciách vo vnútroštátnych a európskych demokratických procesoch. Spoluautorom textu je aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU – občianska demokracia). 

“Sú to hrozby, ktoré naši občania vnímajú veľmi citlivo. Vnímam to v osobných rozhovoroch, ale konzistentne to potvrdzujú aj prieskumy verejnej mienky – až 83 % všetkých Európanov považujú šírenie vymysleného obsahu za problém pre demokraciu. Slováci dokonca priznávajú oproti európskemu priemeru ešte vyššiu mieru kontaktu s vymysleným obsahom,” vysvetľuje Bilčík.

Schválený dokument na viacerých miestach označuje Rusko ako hlavný zdroj dezinformácií v Európe, vyzýva na koordinovanú akciu EÚ a ako spoluzodpovedných aktérov označuje aj internetové spoločnosti a spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá.

“Dnes sme v mene európskych občanov povedali, že zasahovanie zlovoľných aktérov nie je len doménou zahraničnej politiky EÚ, ale je súčasťou našej domácej, bezprostrednej bezpečnosti. Potrebujeme, aby si veľké internetové spoločnosti priznali svoj podiel zodpovednosti, ale potrebujeme pracovať aj na odolnosti našej spoločnosti zvnútra”, hovorí Bilčík.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Za riešenia zhubného vplyvu dezinformačných kampaní a zahraničných zásahov europoslanci považujú spoločnú politiku EÚ voči internetovým platformám, ako aj posilňovanie odolnosti v podobe zvyšovania mediálnej gramotnosti a občianskeho vzdelávania. Pracovná skupina EÚ StratCom, ktorá sa venuje posilňovaniu odolnosti voči dezinformáciám, by sa podľa europoslancov mala premeniť na stálu štruktúru s vyšším financovaním.

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices