Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

Martin Hojsík: Výzvy, ktorým Európa a celá planéta čelia, sú existenčné

Budúci týždeň sa na Európskom summite v Bruseli stretnú prezidenti a premiéri členských krajín Európskej únie, aby rozhodli o strategických prioritách dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 až 2027. 

Európsky parlament, ktorý zasadol tento týždeň v Bruseli vyslal šéfom krajín jasný signál v podobe formulovania svojich priorít. Podpora inovácií, študentského programu Erazmus, zvýšenie výdavkov spojených s ochranou klímy, či ochrana biodiverzity, to sú témy, ktoré získali podporu legislatívcov naprieč frakciami.

Europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska vystúpil v pléne Európskeho parlamentu, kde nadchádzajúci rozpočet označil za najdôležitejší v doterajšej histórii. „Výzvy, ktorým Európa a celá planéta čelia, sú existenčné. Klimatická kriza, masívne ničenie biodiversity od Amazonu po slovenské lesy, či tsunami plastového odpadu a koktejl toxických látok všade okolo nás. Toto ohrozenie je však aj obrovskou príležitosťou. Tento rozpočet tomu musí zodpovedať.“

Témou, na ktorú zároveň Hojsík z frakcie Renew Europe upozornil, je koherencia politík EÚ. Podľa jeho slov v EÚ v súčasnosti ľavá ruka nevie, čo robí práva.  Podľa liberálneho europoslanca nemôže Únia zároveň podporovať ochranu klímy a prírody, no súčasne dotovať jej ničenie.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

„Európa potrebuje obnoviteľnú a čistú energiu, priemysel, ktorý nezamoruje prostredie. Potrebuje poľnohospodárstvo, chrániace farmárov, prírodu aj zvieratá. Potrebuje spravodlivý obchod, ktorý namiesto ničenia pomáha ochrane planéty a ľudí. Tento rozpočet nie je o nás. Tento rozpočet je o tom, či naše deti budú mať budúcnosť. Nesmieme ich sklamať,“ uzavrel svoje vystúpenie Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices