romovia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia hrozí Slovensku súdom. Úniu znepokojuje zaraďovanie rómskych detí do špeciálnych škôl

BRATISLAVA / Európska komisia vytkla Slovensku zaraďovanie rómskych detí do zvláštnych škôl a vyzvala Bratislavu, aby dodržiavala európske pravidlá týkajúce sa rovného zachádzania. Slovensko má teraz podľa Európskej komisie dva mesiace na to, aby podniklo kroky k náprave a komisiu o nich informovalo. Inak sa tento výkonný orgán Európskej únie obráti na súd.

Komisie vo svojom štvrtkovom prehlásení pripomenula, že smernica zakazuje diskrimináciu na základe rasového alebo etnického pôvodu v mnohých oblastiach, vrátane vzdelávania. „Na Slovensku je ale neúmerne vysoký podiel rómskych detí umiestňovaných do špeciálnych škôl alebo tried pre deti s mentálnym znevýhodnením,“ uviedla Európska komisia. Ďalšia forma vytláčania na okraj spoločnosti podľa komisie spočíva v tom, že aj pri bežnom vzdelávaní sú rómske deti umiestňované do oddelených tried či škôl iba pre Rómov.

Komisia preto do Bratislavy zaslala takzvané odôvodnené stanovisko so žiadosťou o zaistenie súladu s právom Európskej únie, čo je ďalší krok formálneho riadenia o nesplnení povinnosti. Prvou fázou bol list z roku 2015 s výzvou k zaslaniu ďalších informácií. Slovensko po ňom podľa Európskej komisie prijalo niekoľko opatrení, ktoré majú tento problém riešiť. „Komisia ale po starostlivom posúdení a kontrole situácie na mieste dospela k záveru, že na vyriešenie problému nepostačujú. Diskriminácia v školách na základe etnického pôvodu je aj naďalej závažným problémom,“ uvádza komisia.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Bratislava má teraz dva mesiace na odpoveď a prijatie príslušných opatrení. Pokiaľ tak urobí, môže sa komisie rozhodnúť, že vec predloží Súdnemu dvoru Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices