Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

V Sýrii prišli o život ďalší civilisti, medzi nimi aj známa politička. Aký je postoj Slovenska?

ANKARA / Turecká ofenzíva v časti vojnou zmietanej Sýrie, ktorú obývajú Kurdi, postavila do pozoru celý svet. Okrem mŕtvych vojakov, ale aj civilistov, konflikt spôsobil riziko návratu porazeného Daešu, teda Islamského štátu. Práve Kurdi, ktorí sa značnou časťou podieľali na porážke islamistov, zadržiavajú tisíce radikálov. Pred novým konfliktom v regióne varuje pápež aj naša diplomacia.

„Slovenská vláda zdieľa jednotný postoj Európskej únie, že by bolo treba zastaviť tento vojenský konflikt, vrátiť sa k rokovaciemu stolu, najlepšie na pôde OSN,“ reagoval na situáciu premiér Peter Pellegrini. Hoci aktuálne boje medzi znepriatelenými Turkami a Kurdmi, ktorí desaťročia bojujú o vlastný štát, sa odtiaľto z Bratislavy dejú tri tisícky kilometrov, podľa našej diplomacie aj Petra Pellegriniho môžu ohrozovať aj nás. „Mňa veľmi znepokojujú správy o tom, že bola narušená väznica, v ktorej boli stovky, ak nie tisíce bojovníkov Islamského štátu, ktorí môžu pravdepodobne z tohto väzenia ujsť a predstavovať značné bezpečnostné riziko nielen v danom regióne, ale aj pre naše krajiny,“ dodal Pellegrini.

Ministerstvo zahraničných vecí si už pre jednostranný vojenský akt predvolalo tureckú veľvyslankyňu. „Vojenské riešenie nepovedie k riešeniu tohto dlhoročného konfliktu. Máme obavy z negatívnych a humanitárnych dôsledkov tejto vojenskej operácie na civilné obyvateľstvo vrátane Kurdov na severe Sýrie, zo zvýšenia nového etnického napätia na sever Sýrie a zo vzniku nových utečeneckých vĺn a tiež z následkov na efektívny boj proti Daeš,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva vnútra.

Z tábora Ajn-Ísa na severe Sýrie podľa kurdských zdrojov utieklo už takmer 800 rodinných príslušníkov zahraničných bojovníkov z Islamského štátu. Tábor, ktorý leží v blízkosti bojov medzi kurdskými a protureckými silami je bez ostrahy, strážnici z neho odišli a jeho obyvatelia ho postupne opúšťajú.

Tábor sa nachádza asi 35 kilometrov južne od turecko-sýrskej hranice a bolo v ňom okolo 12 000 ľudí, ktorých boje vyhnali z ich domovov. Medzi nimi bola a tisícovka manželiek a vdov po radikáloch z Islamského štátu spolu s deťmi. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva turecké lietadlá v blízkosti tábora bombardovali dedinu blízko tábora, po vypuknutí bojov medzi kurdskými silami a protureckými sýrskymi povstalcami obyvatelia tábora využili situácie a zaútočili na zostávajúcich strážnikov a prelomili brány.

Viac..  Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Turecké sily a ich sýrski spojenci obsadili veľké časti mesta Sulúk ležiaceho zhruba desať kilometrov od sýrsko-tureckej hranice. O novom územnom zisku tureckej ofenzívy proti kurdsko-arabskej koalícii informovala SOHR.

Uviedla tiež, že sýrsky povstalci zo Sýrskej nárdnej armády bojujúci na strane Turkov, zabili na rôznych miestach južne od mesta Tall Abjad najmenej deväť civilistov. vrátane poprednej kurdskej političky Hevrin Chalaf a jej vodiča. „Oboch vytiahli z auta pri útoku podporovanom Turkmi a boli popravení bojovníkmi frakcií na strane Turecka. Je to jasný dôkaz toho, že turecký štát pokračuje vo svojej zločineckej politike voči neozbrojeným civilistom,“ uvádza sa vo vyhlásení SDF denník The Guardian. Chalaf bola generálnou tajomníčkou strany Budúcej Sýrie. Odborník na kurdskú politiku Mutlu Civiroglu označil jej smrť za veľkú stratu. „Mala talent pre diplomaciu, vždy sa snažila zúčastňovať na stretnutiach s Američanmi, s Francúzmi a so zahraničnými delegáciami,“ povedal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices