Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Vladimír Bilčík: Pracujme na európskej, nie tureckej zóne stability

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie ohrozuje stabilitu celého regiónu. Dodáva silu tým, ktorí chcú obnoviť Islamský štát. Kurdské sily v Sýrii boli doteraz zdrojom stability v regióne a garantovali kontrolu nad teroristami. Turecká ofenzíva môže viesť k opätovnej mobilizácii bojovníkov za Islamský štát. Rastie nová hrozba sektárskeho násilia i oveľa širšieho konfliktu na Blízkom východe.

Pri riešení tureckej invázie musíme dbať o územnú celistvosť a suverenitu Sýrie. Je v životnom záujme Slovenska, aby sa precedens z anexie Krymu neopakoval v prípade tureckej prítomnosti v Sýrii. Preto je dôležité, aby ministri zahraničných vecí EÚ zaujali jasné spoločné stanovisko a poslali silný odkaz do Ankary aj formou zbrojného embarga EÚ a cielených sankcií voči Turecku.

Turecká invázia zároveň nastavuje Európe dôležité zrkadlo. Potrebujeme silnú transatlantickú väzbu, aby sme zvládli konflikty v susedstve EÚ. Nestačí však len volať po pomoci všetkých tých politických síl, ktorým ešte stále v USA záleží na bezpečnostnej a obrannej spolupráci s Európou.

EÚ musí ukázať, že to myslí s vlastnou bezpečnosťou a obranou vážne. Posledných desať rokov sa zaoberá hlavne vlastnými problémami. Stratili sme silné postavenie a politickú iniciatívu vo vlastnom susedstve. Aj preto sme dnes hlavne divákmi vojny v Sýrii.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Hlavnou európskou aj slovenskou úlohou v zahraničnej politike je opäť zabojovať o európske hodnoty, vplyv a perspektívu v našom susedstve. Už o pár dní budú lídri únie rozhodovať o budúcnosti politiky rozšírenia na západnom Balkáne. Pošlime jasný signál naším susedom, že nám na nich záleží. Inak hrozí, že turecké či ruské silové riešenia sa stanú normou v oveľa širšom a bezprostrednejšom susedstve EÚ.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Vladimír Bilčík

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices