peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurá aj pre rozvinuté regióny. Spoločné európske peniaze už môže využiť aj Bratislava

BRATISLAVA / Európske peniaze na rozvoj by konečne mohli na Slovensku využiť aj rozvinuté regióny – teda i Bratislava. Umožniť by to mali financie z takzvaného malého rozpočtu eurozóny, ktorý tento týždeň odklepli ministri financií euroskupiny na svojom stretnutí v Luxemburgu. Z balíka približne 20 miliárd eur by si nejakú časť malo ukrojiť aj Slovensko, keďže sme ako jediná krajina V4 aj v eurozóne.

K dohode na rozpočte eurozóny prišlo po hodinách rokovaní v noci. Eurokomisárovi pre hospodárske záležitosti odľahlo.
„Debata bola oveľa efektívnejšia ako v predošlé mesiace, oveľa. Vždy som ale veril, že rozpočet eurozóny je potrebný,“ myslí si Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti.

Rozpočet bude k dispozícii od roku 2021 a mal by mať približne 20 miliárd eur. Svoju časť koláča si chce ukrojiť aj slovensko. „By mohlo získať niekoľko ďalších sto miliónov eur na rozvoj konkurencieschopnosti a zbližovania regiónov,“ potvrdil minister financií Ladislav Kamenický.

Tešiť sa môže aj Bratislava

Pri malom rozpočte eurozóny by oproti doterajším eurofondom mohlo prísť k zmene, z ktorej by sa tešili rozvinuté regióny, najmä Bratislava. „To znamená, že nielen do tých regiónov, kam ide kohézia,“ približuje Kamenický.

V tomto prípade však nepôjde o peniaze, ako sme zvyknutí pri klasických eurofondoch, napríklad na školy alebo cesty.
„Ako je aktívnejšia politika zamestnanosti, budovanie lepšej IT štruktúry,“ dopĺňa vydavateľ Euroactiv Radovan Geist.

O presnej výške rozpočtu rozhodnú ešte euro-lídri do konca roka v rámci rokovaní o dlhodobom rozpočte celej únie. Pôvodne malo ísť totiž o oveľa väčší balík ako 20 miliárd a s nápadom prišiel Emanuel Macron. „Na zvýšenie rozpočtu budeme potrebovať nejakú formu medzivládnej dohody. Na tom zatiaľ nie je zhoda, ale pracujeme na tom,“ vysvetľuje šéf Euroskupiny Mario Centeno.

Viac..  EK odporúča členským štátom pokračovať v úspore plynu s cieľom zabezpečiť dodávky a stabilizovať trhy

Financie sú potrebné najmä v čase blížiaceho sa ochladenia rastu

Ministri sa počas dlhého jedenásťhodinového rokovania zhodli na tom, že štyri pätiny vyhradia na prorastové projekty a z tejto časti bude môcť čerpať všetkých 19 krajín eurozóny.

Každá z nich pritom dostane najmenej 70 percent peňazí, ktoré do rozpočtu vložia. „Toto bude zmysluplný nástroj, ktorý podporí investície. Nie je to ešte koniec našej cesty, musíme v tomto smere vykonať ešte veľa práce,“ poznamenal Moscovici.

Vrámci slovenska zostávať len veriť, že budeme efektívnejší ako pri bežných eurofondoch. Peniaze sa najmä teraz v časoch ekonomického ochladenia zídu. „Bude o to dôležitejšie ich aj správne použiť, aby bol nejaký hmatateľný výsledok, pretože pri každom ďalšom predstavovaní projektov bude samozrejme aj to, ako boli v minulosti tieto peniaze použité, dôležitým faktorom,“ dodal Geist.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices