sud, pravo, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Najvyšší súd udelil katalánskym lídrom vysoké tresty

BRATISLAVA – Španielsky najvyšší súd odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na väzenie v trvaní od deviatich do 13 rokov. Obvinenia z protištátnej činnosti súvisia s ich úlohou v referende za nezávislosť Katalánska z roku 2017. Troch ďalších obvinených uznal súd vinnými z neposlušnosti a udelil im pokuty. Všetci svoju vinu odmietajú. Informuje o tom britská mediálna spoločnosť BBC.

Pre bývalého viceprezidenta Katalánska Oriola Junquerasa žiadala prokuratúra trest až 25 rokov väzenia. Najvyššie postavený líder za nezávislosť v tomto procese dostal nakoniec najdlhší trest 13 rokov väzenia za protištátnu činnosť a zneužitie verejných fondov. Obžalovaných súd oslobodil od vážnejších obvinení zo vzbury.

Po vyhlásení verdiktu vyšli do ulíc Barcelony podporovatelia nezávislosti Katalánska. Žiadali oslobodiť politických väzňov a ostatných vyzývali na vyjdenie do ulíc. Stovky protestujúcich demonštrovali v uliciach už počas víkendu.

Medzi odsúdenými sú významní politici z katalánskej vlády, vplyvní aktivisti a ľudia z prostredia kultúry. Deviati z nich strávili mesiace vo vyšetrovacej väzbe. Bývalý katalánsky prezident Carles Puigdemont utiekol v októbri 2017 pred zatknutím do Belgicka.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku, veľvyslanci a diplomati si uctia pamiatku Kuciaka a Kušnírovej

Tri týždne po konaní referenda v roku 2017 katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť Katalánska. Zasiahla však ústredná vláda v Madride a niekoľko katalánskych lídrov muselo utiecť alebo ich pozatýkali.

Katalánski nacionalisti sa dlho sťažujú, že ich región s takmer tisícročnou históriou posiela do chudobnejších oblastí Španielska príliš veľa peňazí, keďže daňovú politiku má na starosti Madrid.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices