brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Postup v rokovaní o brexite. Vyjednávači sa zhodli

LUXEMBURG / Rokovacie tímy Európskej únie a Británie sa zhodli na návrhu brexitovej dohody. Zatiaľ je ale údajne predčasné tvrdiť, že dohoda je definitívne hotová. Únijný vyjednávač Michel Barnier ministrom členských krajín EÚ povedal, že návrh by mal byť dohodnutý do stredajšieho rána, ak ho má schváliť summit EÚ začínajúci tento štvrtok.

Barnier zástupca únijných štátov upozornil, že stále čaká na právne záväzné návrhy Londýna v niekoľkých kľúčových otázkach. Brusel nebol spokojný s tým, ako si britská strana predstavovala budúce colné postavenie Severného Írska a kontroly tovaru prúdiaceho medzi Britániou a EÚ, avšak The Guardian popoludní uviedol, že podľa jeho zdrojov sa pohľad na zásadný problém podarilo zladiť a hranice pre colné kontroly bude mimo pevninu. Ďalšie podrobnosti denník nezverejnil, poznamenal však, že návrh dohody by mohol byť zverejnený v stredu.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Podľa Barnierova skoršieho vyhlásenia mal Londýn splniť aj ďalšie podmienky únie. Brusel napríklad chcel, aby kontrola dodržiavania hraničného režimu spadala do právomocí súdu Európskej únie. Nepáčili sa mu tiež početné colné výnimky pre malé a stredné firmy, ktorých je v Severnom Írsku väčšina.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje napísala, že hovoriť o hotovej brexitové dohode je „predčasné“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices