peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vláda schválila návrh rozpočtu. Ráta aj s vyššími daňami za tabak

BRATISLAVA / Zákon roka, návrh štátneho rozpočtu, búrlivo preberali na úrade vlády. Zástupcovia zamestnávateľov ho odmietli a označili za spolitizovaný a predvolebný. Odborári s ním však súhlasili. Neskôr aj ministri vlády, ktorí schválili štátny rozpočet na budúci rok. Ráta opäť s deficitom a vyrovnaný bude až o dva roky, pričom mal byť už tento rok. Aj premiér Pellegrini označil rozpočet za kompromisný. Vyhlásil však, že vláda nebude šetriť na ľuďoch. Podľa ministra financií je predložený návrh hospodárenia štátu najťažší za uplynulé roky.

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky smeruje do parlamentu. Ministri totiž návrh ministerstva financií v pondelok na rokovaní vlády schválili. Slovensko má v budúcom roku hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 0,49 % hrubého domáceho produktu (HDP). Plán na vyrovnané hospodárenie Slovenska sa tak opäť odkladá po tom, čo sa za rok 2019 očakáva deficit verejných financií na úrovni takmer 0,7 % HDP. Slovensko malo pritom podľa pôvodných plánov hospodáriť bez deficitov už od tohto roka.

Ministerstvo financií pritom v návrhu tvrdí, že na dosiahnutie rozpočtovaného deficitu 0,49 % výkonu ekonomiky muselo siahnuť po viacerých úsporných opatreniach v objeme až vyše 475 mil. eur. Má ísť o opatrenia na strane výdavkov. Najviac sa má ušetriť v oblasti prevádzky, a to vyše 238 mil. eur, objem výdavkov na projekty financované zo štátneho rozpočtu sa zase znížil o 208,1 mil. eur. O vyše 29 mil. eur by mali v záujme dosiahnuť polpercentný deficit klesnúť aj osobné výdavky kapitol štátneho rozpočtu. Aj tieto opatrenia by podľa rezortu financií mali zabezpečiť splnenie európskych rozpočtových pravidiel.

Na takmer polpercentný deficit sú 475-miliónové škrty pritom okrem zhoršovania hospodárskeho výhľadu Slovenska aj dôsledkom prijatých vládnych opatrení. Celkový vplyv legislatívnych zmien totiž prevyšuje 350 mil. eur, vrátane takmer 140-miliónového dopadu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane či zhruba 80 mil. eur, o ktoré sa znížia príjmy vplyvom zníženej sadzby DPH na ďalšie potraviny. Na výdavkovej strane zase rozpočet pokrýva zvyšovanie platov zamestnancov verejnej správy v objeme takmer 490 mil. eur, o stovky miliónov rastú napríklad aj výdavky na verejné zdravotníctvo.

Návrh však skrýva aj niektoré otvorené otázky. Počíta totiž napríklad aj s príjmami zo sporného návrhu zvýšenia spotrebnej dane z tabakových výrobkov, ktorú niekoľkokrát odmietla koaličná SNS. Ak by zvýšenie dane v parlamente neprešlo, v rozpočte by chýbalo vyše sto miliónov eur. Upozorňuje na to aj samotné ministerstvo financií. „Vzhľadom na štatút daňového výboru je zvýšenie sadzby spotrebnej dane z tabakových výrobkov zahrnuté do prognózy, nakoľko bolo riadne schválené vládou. Pretrváva však riziko, že opatrenie nebude schválené v Národnej rade SR. V takom prípade budú daňové príjmy nižšie v rozpätí od 102 až 138 mil. eur v rokoch 2020 až 2022,“ uvádza sa v návrhu rozpočtu.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Aktuálny návrh rozpočtu pritom na základe aktuálnych prognóz počíta so spomalením hospodárskeho rastu Slovenska v budúcom roku na 2,3 %. Samotný štátny rozpočet, ktorý je rozpočtom subjektov štátnej správy a je súčasťou rozpočtu verejných financií, počíta v budúcom roku s celkovými hotovostnými príjmami na úrovni 15,89 mld. eur, výdavkami v objeme 18,572 mld. eur a schodkom vo výške 2,682 mld. eur.

Premiér Peter Pellegrini po rokovaní vlády skonštatoval, že ide o kompromisný rozpočet, avšak stále so silným sociálnym akcentom. Základom podľa neho je budovanie sociálneho štátu. „Ak som rozpočet nazval kompromisným, vychádzam z toho, že reaguje na meniace sa ekonomické prostredie, ktoré musíme brať do úvahy. Reaguje aj na domáce priority, ako je zdravotníctvo, školstvo a sociálna oblasť, ktoré si zaslúžia našu pozornosť,“ povedal Pellegrini.

Pellegrini si zároveň uvedomuje, že ekonomika spomaľuje. Znižuje sa výkonnosť eurozóny, otázny je brexit, či obchodná vojna. „Čelíme síce spomaleniu, ale nie je to kríza,“ doplnil Pellegrini. Podľa neho má Slovensko jedenásty najnižší verejný dlh v rámci EÚ a rozpočet pritom počíta s jeho znižovaním. Napriek spomaleniu ekonomického rastu vláda podľa Pellegriniho neškrtá. „Nemienime škrtať na našich občanoch – senioroch, rodinách, slabých či chorých. Rezervy hľadáme skôr v spravovaní štátu,“ povedal Pellegrini.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices