potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Bežná slovenská domácnosť minie na potraviny približne pätinu zo svojich výdavkov

BRATISLAVA – Bežná slovenská domácnosť minie mesačne na nákup potravín približne pätinu zo svojich výdavkov. V porovnaní s európskym priemerom je to viac, nakoľko náklady na potraviny a nealkoholické nápoje tvoria z celkových nákladov domácností Európskej únie v priemere 12 %.

„Potraviny patria medzi nevyhnutné tovary a služby, ktoré nakupujeme na dennej báze. Čím viac nám každý mesiac ukroja z našich rodinných rozpočtov, tým menej finančných prostriedkov nám zostáva na iné tovary a služby,“ informovala v utorok na základe výsledkov analýzy WOOD & Company analytička Eva Sadovská.

Počas prvého polroka 2019 boli na Slovensku ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vyššie o 3,0 %. V júli tempo ich medziročného zdražovania zrýchlilo na 4,7 %, v auguste na 5,2 % a podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR si Slováci v septembri 2019 za potraviny a nealkoholické nápoje priplatili o 4,9 % viac ako vlani. „Hoci potraviny v posledných mesiacoch dražejú, v rámci EÚ máme aj naďalej ôsme najnižšie ceny potravín a nealkoholických nápojov. Na druhej strane, u všetkých našich susedov z V4 (v Maďarsku, Českej republike či Poľsku) nakúpime potraviny v priemere lacnejšie ako u nás,“ upozornila Sadovská.

Na Slovensku síce podľa údajov obyvatelia nehladujú, ale poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre 15 % slovenských domácností. „Najviac sa tento problém týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností jedného dospelého s maloletým dieťaťom (v oboch prípadoch zhruba tretina). Naopak, najmenej sa do spomínanej situácie dostávajú domácnosti s dvomi dospelými osobami a jedným alebo dvomi deťmi,“ dodala Sadovská.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Hoci sa podľa analytičky Evy Sadovskej Slováci sťažujú na rast cien potravín a na ich nákup, podľa prieskumov na Slováka pripadá ročne až 111 kg potravinového odpadu (t. j. 0,3 kg potravinového odpadu denne). „Len pre lepšiu predstavu, je to to isté, ako keď si kúpite každý deň v reštaurácii hlavné jedlo a bez toho, aby ste sa ho čo i len dotkli, ho rovno vyhodíte do koša,“ doplnila Sadovská. Aj napriek tomu v rámci EÚ plytvajú Slováci potravinami pomenej. Na Slovensku najčastejšie v odpadových nádobách domácností končia chlieb a pečivo, ovocie a zelenina, mliečne výrobky, ale aj zvyšky uvareného nedojedeného jedla.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices