Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: Demokracia a sloboda nám nespadli samé od seba do náruče

Z iniciatívy českých a slovenských europoslancov predloží Európska ľudová strana, ktorá má v Európskom parlamente najsilnejšie zastúpenie, návrh na zaradenie  pripomienky 30. výročia Nežnej revolúcie na program novembrového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu. Pripomienka by mala mať podobu rozpravy s názvom: „30. výročie Nežnej revolúcie: dôležitosť boja za slobodu a demokraciu v strednej a východnej Európe a jeho význam pre historické zjednotenie Európy“.

 „Udalosti, ktoré sa stali pred tridsiatimi rokmi, zmenili k lepšiemu naše životy, zmenili k lepšiemu našu spoločnosť a významne ovplyvnili celú Európu. Nežná revolúcia bola naplnením sna o živote v demokracii a právnom štáte, kde svojvôľa a bezprávie nemajú miesto. Vtedajšie volanie po návrate do Európy viedlo k naštartovaniu integračného procesu, ktorý bol zavŕšený vstupom do NATO a následne aj do EÚ. Ide o našu unikátnu historickú skúsenosť, ktorú ako Česi a Slováci môžeme odovzdávať ďalej, a preto chceme, aby tento dôležitý medzník nielen našich národných, ale aj európskych dejín bol pripomenutý aj v Európskom parlamente,“ uvádza Luděk Niedermayer (TOP 09), predseda delegácie českých poslancov pri Európskej ľudovej strane.

„Stojí za to pripomínať hodnoty, kvôli ktorým sme pred tridsiatimi rokmi stáli na námestiach. Demokracia a sloboda nám nespadli samé od seba do náruče. O to viac musíme pripomínať, že je nutné rešpektovať princípy demokratického právneho štátu a strážiť ich pred všetkými pokusmi zo strany tých, ktorí sa z nich snažia ukrajovať a rôzne ich prekrucovať. Dnes, viac ako kedykoľvek inokedy je potrebné pripomínať, na akých hodnotách je demokracia postavená. To, čo sa v týchto dňoch odohráva na Slovensku, kedy sa postupne ukazuje, že za súčasnej vládnej garnitúry sú to mafiánske štruktúry, ktoré ovládajú štát, je výrazným poprením všetkých zmien, ktoré sa odohrali od roku 1989″ dodáva Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices