Farage
Líder strany Brexit Nigel Farage. PHOTO: © European Union-EP.

Farage vyzval poslancov, aby odmietli dohodu o brexite

BRUSEL – Líder strany Brexit Nigel Farage vyzval britský parlament, aby odmietol novú dohodu uzavretú medzi vládou a Európskou úniou (EÚ). Farage vo štvrtok povedal, že dohoda „jednoducho nie je brexit“ a pripúta Britániu k Európskej únii v príliš mnohých smeroch.

Ako poznamenal, on sám by uprednostnil predĺženie termínu brexitu za 31. október a privítal by skôr parlamentné voľby ako hlasovanie v parlamente o nových podmienkach dohody. Podľa jeho slov by bol lepší „čistý rozchod“ ako „ďalšia európska dohoda“.

Líder labouristov Jeremy Corbyn rovnako odsúdil dohodu o brexite vyrokovanú premiérom Borisom Johnsonom a označil ju za „ešte horšiu“, než bola tá, ktorú uzavrela Johnsonova predchodkyňa a ktorú britskí poslanci opakovane odmietli. „Z toho, čo doteraz vieme, sa zdá, že premiér vyrokoval ešte horšiu dohodu ako Theresa Mayová,“ vyhlásil Corbyn. Zároveň zopakoval, že najlepším spôsobom, ako vyriešiť brexit, je dať ľuďom „konečné slovo v ľudovom hlasovaní“.

Líderka Liberálnych demokratov Jo Swinsonová uviedla, že jej strana je odhodlaná zastaviť proces brexitu, a to aj napriek novej dohode. Swinsonová tvrdí, že je „viac než kedykoľvek odhodlaná“ zastaviť brexit a „dať ľuďom posledné slovo“ v druhom referende o brexite.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

Johnson, naopak, vyjadril vo štvrtok presvedčenie, že sa mu podarí presadiť dohodu v dolnej komore parlamentu. Oznámil to hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Johnson „dnes ráno povedal predsedovi (Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi) Junckerovi, že sa mu podľa neho podarí dosiahnuť schválenie dohody,“ uviedol Barnier.

To však nie je také isté, keďže dohodu neplánuje podporiť ani severoírska Demokratická unionistická strana (DUP). Práve jej podpora sa pritom považuje za nevyhnutnú na to, aby dohoda prešla v britskom parlamente.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices