brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Škótska národná strana nebude hlasovať za novú dohodu o brexite

BRUSEL – Škótska národná strana (SNP) nebude hlasovať za novú dohodu o brexite, ktorú dosiahla britská vláda s Európskou úniou (EÚ). Podľa predsedníčky strany Nicoly Sturgeon by dohoda „vyviedla Škótsko z Európskej únie, z jednotného trhu a colnej únie proti prevažnej demokratickej vôli škótskeho ľudu“.

Ako politička uviedla prostredníctvom písaného vyhlásenia, poslanci SNP „nebudú hlasovať za brexit v akejkoľvek forme“. SNP má v Dolnej snemovni britského parlamentu 35 z celkovo 650 kresiel.

Sturgeon, ktorá sa dlho usiluje o druhé referendum o nezávislosti Škótska, sa tiež vyjadrila, že je v súčasnosti „jasnejšie ako kedykoľvek predtým, že najlepšou budúcnosťou pre Škótsko je tá rovnocenného, nezávislého európskeho štátu“.

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá už pred oznámením dohody vyhlásila, že dohodu o brexite nepodporí, potvrdila svoje stanovisko a uviedla, že sa v sobotu za ňu nechystá v parlamente hlasovať. „Demokratická unionistická strana od referenda pracovala na tom, aby zabezpečila vyrokovanú dohodu pri odchode z Európskej únie. Zhodli sme sa, že zvážime podporu opatrení, ktoré sú v dlhodobých ekonomických a ústavných záujmoch Severného Írska a ochránia integritu únie. Z nášho pohľadu nie sú tieto návrhy prínosné pre hospodársku prosperitu Severného Írska a oslabujú integritu únie,“ uviedla DUP vo vyhlásení.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices