Ján Rudolf
Ján Rudolf. PHOTO: redakcia/red.

Slovensko môže v tomto roku prísť o vyše 130 miliónov eur zo zdrojov EÚ, upozorňuje Ján Rudolf

BRATISLAVA / Slovensko môže prísť v tomto roku o viac ako 130 miliónov eur z finančných prostriedkov Európskej únie. Upozornil na to expert strany Sloboda a Solidarita (SaS) na eurofondy Ján Rudolf s tým, že už v roku 2017 prepadlo vyše 27 mil. eur a v roku 2018 viac ako 120 mil. eur.

„Je to dôsledok nezodpovednosti, respektíve neschopnosti súčasnej vládnej garnitúry spravovať eurofondy, efektívne ich čerpať a dať ich do našich regiónov,“ povedal v stredu Rudolf na tlačovej besede liberálov.

Podľa údajov Ministerstva financií SR k 30. septembru musí Slovensko podľa odborníka vyčerpať do konca tohto roka ešte takmer 560 mil. eur. „Také isté číslo bolo na konci augusta, za mesiac sa nevyčerpalo ani euro. Vláda má dva mesiace na to, aby dočerpala viac ako pol miliardy eur, inak tieto peniaze prepadnú,“ upozornil Rudolf. Najväčšie problémy pri využívaní eurofondov sú podľa neho v rezorte školstva, ale aj pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré spravuje strana SNS.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v stredu potvrdil, že Slovensku skutočne hrozí, že v tomto roku príde podľa výpočtov Ministerstva financií SR a Európskej komisie o takmer 100 miliónov eur z Operačného programu Výskum a inovácie. „Preto ministerstvo financií navrhlo síce jednoduchú, ale jedinú možnú procedúru, a to zlúčenie operačných programov Integrovaná infraštruktúra a Výskum a inovácie. Tým by sa docielilo, že Slovensko takmer 100 miliónov eur nebude vracať do Bruselu,“ uviedol pre agentúru SITA podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Tento postup podľa neho už odobrila Rada vlády pre vedu, techniku a inovácie. Spoločný materiál pripravujú na rokovanie vlády úrad vicepremiéra a ministerstvo financií. „Aj po zlúčení operačných programov financie určené na vedu a výskum ostanú pre slovenských vedcov, inovátorov či univerzity,“ dodal Raši.

Viac..  ECB na januárovom zasadnutí nediskutovala o znížení sadzieb

„Tým, že vláda tak nezodpovedne pristupuje k čerpaniu eurofondov, spájaných s množstvom káuz, SR prichádza, alebo hrozí, že na konci tohto roka prídeme o viac ako sto miliónov eur. V súčte za posledné tri roky to bude viac ako štvrť miliardy eur,“ poznamenal Rudolf. Pripomenul, že budúci rok končí súčasné programové obdobie 2014 – 2020 a SR doteraz vyčerpala zo zdrojov EÚ len 25 %. Na základe pravidla n+3 je možné využiť peniaze z tohto programového obdobia do roku 2023.

Jedným z riešení je podľa Rudolfa nárokovateľnosť na eurofondy, teda princíp, že úradníci nebudú musieť alebo môcť o tom rozhodovať, ale každý hlavne z verejného sektora bude môcť peniaze dostať. „V roku 2021 začína nové programové obdobie a ak budeme vo vláde po voľbách v roku 2020, budeme pretláčať princíp nárokovateľnosti, aby eurofondy boli nárokovateľné, aby sa čerpali efektívne, transparentne a hlavne aby nedochádzalo ku kauzám a peniaze prišli do regiónov,“ dodal Rudolf.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices