sud, pravo, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EUROBAROMETER: Vo vnímaní nezávislosti súdov je Slovensko opäť na chvoste Európskej únie

BRATISLAVA – Vo vnímaní nezávislosti súdnictva je Slovensko opäť na chvoste Európskej únie. Vyplýva to z aktuálnych dát Eurobarometra, ktoré zverejnil portál Euractiv.sk. Iba 28% Slovákov si myslí, že slovenské súdy sú nezávislé, o opaku je presvedčených 60% Slovákov. Zvyšných 12% sa nevedelo vyjadriť.

Medzi najlepšie hodnotené krajiny už tradične patria Dánsko, Fínsko a Rakúsko, kde cez 80% respondentov považuje justíciu za nezávislú. V susednej Českej republike sa dôveryhodnosť pohybuje na 50% a zostáva tak na rovnakej úrovni ako po minulé roky. Klesajúci trend ukazujú dáta v Maďarsku a Poľsku. Dôvera Poliakov k súdnictvu klesla za posledné tri roky z 50% na 40%. V Maďarsku je situácia obdobná.

Ako uvádza aj Euroactiv.sk, Európska komisia zbiera názory o nezávislosti súdnictva od roku 2016 a Slovensko sa tradične umiestňuje na posledných priečkach. V prvom sledovanom roku dôverovalo v nezávislosť slovenskej justície 21% Slovákov.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices