LUX
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Filmy, ktoré postúpili do finále Filmovej ceny LUX, sa budú premietať aj v slovenských kinách

Aj na Slovensku si budete môcť pozrieť tri filmy, ktoré sa dostali do finále Filmovej ceny LUX. Počas novembra ich budú vysielať v bratislavskom kine Lumiére a košickom kine Úsmev.

Jedným z nich je dokument o politickej vražde – Odložený prípad Hammarskjöld, ďalší je thriller o moci a korupcii – Kráľovstvo a trojicu uzatvára snímka s názvom Boh existuje, jej meno je Petrunya. Ide o príbeh antihrdinky, ktorá sa vzoprie patriarchálnym tradíciám.

Aj keď sú tieto tri filmy tematicky aj žánrovo rôznorodé, niečo majú spoločné. Všetky sú európske a nútia svojho diváka zamyslieť sa nad našimi hodnotami, tradíciami a politickou situáciou. Zároveň spochybňujú naše ukotvené presvedčenia.

Filmové dni LUX

Od októbra do februára budeme všetky tri filmy vysielať v kinách alebo počas filmových festivalov vo viac ako 50 mestách v celej Európe. Na náklady Európskeho parlamentu boli otitulkované do všetkých úradných jazykov EÚ vrátane slovenčiny. Vstup na premietanie je zdarma. Harmonogram premietaní na Slovensku nájdete tu.

Tak ako aj po minulé roky, aj tento rok budete môcť hlasovať o svojom favoritovi a to do 31. januára 2020. Ak sa na vás pritom usmeje šťastie, pozveme vás v júli na filmový festival do Karlovych Varov, kde budete môcť osobne vyhlásiť víťaza ceny publika.

Diskutujte s režisérom

Jeden z filmov (Odložený prípad Hammarskjöld) bude v piatok 8. novembra o ôsmej večer simultánne vysielaný vo viacerých kinách, vrátane kina Úsmev v Košiciach. Po jeho premietaní budete môcť na diaľku diskutovať s jeho režisérom Madsom Brüggerom, ktorý bude prítomný v Bruseli. Otázky mu budete môcť klásť cez Twitter alebo Facebook.

Viac o súťažiacich filmoch

Odložený prípad Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld), réžia Mads Brügger, Dánsko, Nórsko, Švédsko, Belgicko, Spojené kráľovstvo, Nemecko

Film nadväzuje na konšpiračné teórie o smrti švédskeho generálneho tajomníka OSN Daga Hammarskjölda. Hammarskjöld zomrel v roku 1961 pri podozrivej havárii lietadla, keď letel na rokovania o prímerí, ktoré mali vyriešiť konflikt v Katange v Kongu. V tomto konflikte boli v stávke obrovské hospodárske záujmy. Hammarskjöld bol progresívnym politikom, ktorý chcel zabrániť tomu, aby západné krajiny ako Británia a Francúzsko obnovili svoj vplyv v Afrike potom, ako kolónie získali nezávislosť. Brüggerov dokument vrhá svetlo na toto tajomstvo. Zaoberá sa starými tvrdeniami a postupne ukazuje nové súvislosti. Tento provokatívny film nájde mnohé odozvy aj v súčasnosti. Aj keď poukazuje prstom na klamlivé praktiky v politike, zároveň je hlboko ľudský a humorný. Je to už po tretíkrát v histórii ceny LUX, že medzi finalistov sa dostal dokumentárny film.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Boh existuje, jej meno je Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya), réžia Teona Strugar Mitevska, Severné Macedónsko, Belgicko, Slovinsko, Chorvátsko, Francúzsko

Čo sa stane, keď sa žena zúčastní pretekov tradične vyhradených pre mužov a podarí sa jej zmocniť svätého kríža, ktorý pravoslávny kňaz hodí do rieky? Odvážna Petrunya rozzúri mužov aj kňaza, ktorý do prípadu zapletie políciu. Aj keď spočiatku nebola feministkou, Petrunya sa odmieta vrátiť kríž a bojuje za rovnaké práva. „Prečo ja nemám právo na jeden rok šťastia,“ pýta sa odvolávajúc sa na cenu pre víťaza súťaže.

The Realm (Kráľovstvo), réžia Rodrigo Sorogoyen, Španielsko, Francúzsko

Čoho všetkého sú ľudia schopní, aby sa udržali pri moci? Tento adrenalínový thriller sa zaoberá korupciou v politike. Rozpráva príbeh o zániku úspešného politika, ktorý vyzeral, že bude pri moci večne. Pripravte sa na silné argumenty, naháňačky na autách a neúprosných novinárov.

Kto bude víťazom

O tom, ktorý z režisérov získa tento rok Filmovú cenu LUX, rozhodnú poslanci hlasovaním. Meno víťaza bude slávnostne vyhlásené 27. novembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Filmová cena LUX

Európsky parlament touto cenou každoročne odmeňuje európske filmy, ktoré poukazujú na súčasné politické a sociálne výzvy. Víťazným filmom sa dostane podpory pri preklade a uvádzaní do kín.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices