Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

KDH: Vláda v návrhu rozpočtu zavádza

Podľa predstaviteľov Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) vláda v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok zavádza. Ak by využila všetky možnosti a hospodárila zodpovedne, rozpočet mohol byť vyrovnaný ako v roku 2019, tak aj v roku 2020. Europoslanec a člen Predsedníctva KDH Ivan Štefanec upozorňuje na to, že napriek tomu, že vláda vyberá stále viac, tak tieto peniaze nejdú na vyrovnávanie štátneho dlhu, ale na nespravodlivé opatrenia, ktoré majú za cieľ len korumpovať pred voľbami voličov.
„Vláda v tomto roku vybrala o pol miliardy viac ako sa očakávalo. Je namieste sa pýtať kde sú tie peniaze, keď neboli použité na vyrovnanie dlhu a na splnenie sľubov o vyrovnanom hospodárení, ktoré dávala ešte nedávno súčasná vláda. Vláda, navyše aby zakryla svoju neschopnosť hospodáriť aj pred Európskou komisiou zrejme umelo upravuje rozpočty samospráv, nemocníc, či Národnej diaľničnej spoločnosti tak, aby sa nedostala do fázy, kedy môže zo strany Bruselu dôjsť ku kritike rozpočtu,“ uvádza Ivan Štefanec. Dopĺňa tiež, že v budúcom roku je naplánovaných najmenej investícií od roku 2007. Vláda aj takýmto spôsobom umelo napĺňa rozpočtové pravidlá a doplatíme na to všetci.
Člen Predsedníctva KDH Andrej Klapica upozorňuje, že vláda mohla dieru v rozpočte riešiť aj pomocou pôžičiek na medzinárodných trhoch, ktoré sú v súčasnosti extrémne výhodné. „Sledujeme aj ďalší nebezpečný trend a to je znižovanie flexibility rozpočtu pomocou zvyšovania mzdových výdavkov, ktoré v budúcom roku dosiahnu až 25%. To je záväzok pre ďalšie vlády, ktorý im v prípade krízy, či nepredvídateľných situácií bude zväzovať ruky,“ dodáva Klapica.
Podľa Štefanca bude musieť nová vláda prísť s úplne iným prístupom k verejným financiám. Jej prvou úlohou bude zaviesť výdavkové stropy pre jednotlivé ministerstvá, ako to predpokladá aj ústavný zákon z roku 2012. Bude tiež musieť upraviť prístup k čerpaniu eurofondov tak, aby ich veľká časť neprepadala, ako je tomu v súčasnosti ale prispievali k šetreniu verejných financií.
Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices