export
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zvýšiť export zo Slovenska do Južnej Ameriky môže aj dohoda EÚ so združením Mercosur

BRATISLAVA – Zvýšiť export tovarov a služieb zo Slovenska do krajín Južnej Ameriky môže aj obchodná dohoda Európskej únie so združením Mercosur. V súčasnosti okolo 250 slovenských firiem vyváža do krajín Mercosuru (Argentína, Brazília, Paraguaj, Uruguaj) tovary a služby v objeme 85 mil. eur. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytlo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Hlavná vyjednávačka EÚ pre dohodu s Mercosurom a zástupkyňa generálnej riaditeľky Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre obchod Sandra Gallina informovala, že hlavnými vývoznými artiklami zo Slovenska sú stroje a elektrické zariadenia, autá a automobilové diely, chemikálie a liečivá, guma a plasty, optické, meracie a lekárske prístroje. „Na tieto odvetvia sa v súčasnosti vzťahujú colné tarify medzi 14 % až 35 %, ktoré sa vďaka dohode znížia na nulu. Postupné odstránenie taríf a otvorenie trhu pre verejné kontrakty a služby vytvorí pre slovenské spoločnosti nové príležitosti vo viacerých sektoroch, čo bezpochyby prispeje k nárastu objemu exportu a vzniku nových pracovných miest,“ povedala Gallina.

Zástupkyňa EK sa vo štvrtok zúčastnila spolu s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou (SNS) na odbornej diskusii pod názvom „Čo prinesie Slovensku obchodná dohoda so združením Mercosur?“ Podujatie pripravilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v Európskom informačnom centre v Bratislave.

Slovensko vyváža do krajín Mercosuru aj nepriamo cez regionálne hodnotové reťazce EÚ. „Dohoda vytvorí nové príležitosti aj pre slovenských farmárov a producentov v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, konkrétne v sektore mliečnom, vinárskom či liehovinárskom. Vďaka tejto dohode bude napríklad slovenské tokajské víno chránené pred napodobeninami v krajinách Mercosuru,“ poznamenala Gallina.

EÚ a Mercosur dospeli k zhode o komplexnej obchodnej dohode v júni 2019. EÚ je prvým hlavným partnerom, ktorý uzatvoril obchodný pakt s týmto združením. Dohoda sa podľa EK bude vzťahovať na 780 miliónov obyvateľov a má posilniť úzke politické a hospodárske vzťahy medzi EÚ a krajinami Mercosuru. V rámci medziregionálnej dohody medzi EÚ a Mercosurom sa odstráni väčšina ciel na vývoz z EÚ, čím sa zvýši konkurencieschopnosť podnikov EÚ, keďže nebudú musieť uhrádzať clá vo výške štyri miliardy eur ročne.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Dohoda má prispieť k zvýšeniu vývozu priemyselných výrobkov z EÚ do krajín Mercosuru, doteraz sa za ne museli platiť vysoké a niekedy prohibitívne clá. Ide o autá (súčasná sadzba 35 %), automobilové súčiastky (14-18 %), stroje (14-20 %), chemikálie (do 18 %), farmaceutické výrobky (do 14 %), odevy a obuv (35 %) alebo pletené výrobky (26 %). Agropotravinársky sektor EÚ bude môcť využívať zníženie existujúcich vysokých ciel Mercosuru na vývoz čokolády a cukroviniek (20 %), vín (27 %), liehovín (20-35 %) a nealkoholických nápojov (20-35 %) z EÚ. Dohoda tiež zabezpečí bezcolný prístup k mliečnym výrobkom EÚ podliehajúcom kvótam (sadzba 28 %), najmä v prípade syrov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices