Airbus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Americké clá na tovary z EÚ cielia hlavne na veľkých akcionárov Airbusu

WASHINGTON – Nové clá, ktoré USA od piatka uplatňujú na európske tovary za 7,5 mld. USD, sú zamerané hlavne na štyroch veľkých akcionárov Airbusu, a to na Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Britániu.

Biely dom ich totiž prijal ako odvetu za to, že Európska únia poskytla nelegálne subvencie výrobcovi lietadiel Airbus, ktorý je konkurentom americkej spoločnosti Boeing.

USA napríklad zdôraznili zavedenie ciel na olivy zo Španielska, ale na olivy z Talianska a Grécka sa sankcie nevzťahujú. Clá sa týkajú predovšetkým potravín a alkoholických nápojov, napríklad syrov z Británie, olív zo Španielska, škótskej whisky a francúzskych, španielskych a nemeckých vín. Vzťahujú sa aj na priemyselné tovary od kuchynských nožov po veľké lietadlá.

Zelenú pre to, aby USA uvalili clá pre subvencie Airbusu, formálne schválila Svetová obchodná organizácia (WTO). Európska únia však na pôde WTO dosiahla víťazstvo v podobnom prípade, ktorý rieši nelegálne subvencie americkému producentovi lietadiel Boeing. Rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie o možných protiopatreniach EÚ je ale ešte mesiace vzdialené. (1 EUR = 1,1113 USD).

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices