Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Junckerova Komisia mohla v zahraničnej politike dosiahnuť viac

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú na dnešnom plenárnom zasadnutí zaoberať aj hodnotením päť ročného pôsobenia Junckerovej Európskej komisie.

Pozitívne môžu byť vnímané napríklad podniknuté kroky týkajúce sa boja proti daňovým únikom.Ide o nikdy sa nekončiaci proces, no súčasná regulácia na strane Únie je primeraná a platné normy sú dostatočne prísne. Problémom je skôr ich uplatňovanie a nedostatočná vymožiteľnosť na úrovni niektorých členských štátov,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová. V súvislosti s konkrétnymi výsledkami v tejto oblasti možno pripomenúť najmä udelené miliardové pokuty pre nadnárodných gigantov akými sú spoločnosti Google či Apple.

Dobré výsledky boli dosiahnuté aj z hľadiska budovania energetickej únie v rámci portfólia Maroša Šefčoviča. Príkladom snahy o posilnenie energetickej bezpečnosti môže byť dohoda pätnástich stredoeurópskych, východoeurópskych a balkánskych štátov ohľadom urýchlenia budovania plynovodov a súvisiacim zvyšovaním zaistenia dodávok zemného plynu,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu. Za zvládnutú možno považovať aj komplexnú stratégiu digitálneho trhu, ktorá je správnym základom pre budúcu digitálnu transformáciu, ako aj rokovania o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.Nejde tak ani o ich doterajší výsledok, ktorý je predovšetkým odrazom britskej neochoty dohodnúť sa. Dôležité však bolo zachovanie spoločného postupu a jednoty zostávajúcich členských štátov počas celého priebehu rokovaní o brexite,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Omnoho viac mohlo byť dosiahnuté na poli európskej zahraničnej politiky. Aj v súčasnosti sa z členských krajín najčastejšie ozývajú požiadavky na posilňovanie bezpečnosti. Európska diplomacia musí preto v budúcnosti vedieť omnoho účinnejšie prispievať k riešeniu potenciálnych konfliktných situácií odohrávajúcich sa predovšetkým v blízkosti jej vonkajších hraníc,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices