Tusk
Predseda Európskej rady Donald Tusk. PHOTO: © European Union-EP.

V Európskom parlamente sa diskutovalo o záveroch samitu lídrov EÚ

Poslanci v utorok prediskutovali závery októbrového zasadnutia lídrov členských štátov EÚ s predsedom Európskej rad Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Donald Tusk v úvode svojho posledného prejavu na pôde Európskeho parlamentu vo funkcii predsedu Európskej rady odsúdil tureckú vojenskú intervenciu v severovýchodnej Sýrii a vyzval Ankaru na stiahnutie svojich jednotiek a rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva. Potvrdil tiež solidaritu EÚ s Cyprom, pri pobreží ktorého vykonáva Turecko protizákonné vrtné a ťažobné práce.

V súvislosti s brexitom Donald Tusk zdôraznil, že k vystúpeniu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody určite nedôjde na základe rozhodnutia EÚ. Predseda Európskej rady sa vyjadril aj k rozširovaniu Únie, keď rozhodnutie nezačať prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskou označil za chybu.

Odchádzajúci predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ prináša právnu istotu a je v súlade s požiadavkami EP. V súvislosti s dlhodobým rozpočtom EÚ podčiarkol, že napriek bezprostredným ťažkostiam zostáva najnovší návrh Rady neakceptovateľným. Nemôžete formovať Európu s jediným percentom HDP, vyhlásil šéf exekutívy EÚ.

Lídri všetkých poslaneckých klubov v EP zdôraznili, že odsúdenie Turecka nestačí a vyzvali Radu, Komisiu a členské štáty na prijatie ďalších opatrení. Väčšina rečníkov v prvom kole rozpravy ocenila existenciu vyjednanej dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorá by viedla k riadenému brexitu. Lídri poslaneckých klubov tiež potvrdili, že EP si splní svoju povinnosť po tom, ako bude dohoda o brexite ratifikovaná Spojeným kráľovstvom. Zároveň však podčiarkli dôležitosť preskúmania všetkých aspektov dohody, na ktoré však potrebujú zvolení predstavitelia v Spojenom kráľovstve aj v Európskej únii dostatok času.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Väčšina rečníkov z radov poslancov, ktorí sa vyjadrili k dlhodobému rozpočtu EÚ, vyzvala Radu, aby potvrdila adekvátne financovanie ambicióznych cieľov, ktoré presadzujú EP a zvolená predsedníčka EK Ursula von der Leyen. Takmer všetci poslanci, ktorí sa vyjadrili k otázke rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu, odsúdili neschopnosť hláv štátov a vlád EÚ dosiahnuť jednomyseľnú zhodu na začatí rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.

Donald Tusk na konci rozpravy vyhlásil, že na základe diskusie s poslancami nepochybuje o potrebe seriózneho posúdenia žiadosti Spojeného kráľovstva o odklad brexitu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices