Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union-EP.

Johnson hrozí predčasnými voľbami, ak EÚ navrhne odklad brexitu do januára

LONDÝN / Britský premiér Boris Johnson vypíše predčasné voľby, pokiaľ Európska únia navrhne odklad brexitu až do januára, naznačila Downing street. Johnson v utorok pozastavil schvaľovanie sprievodného zákona k brexitovej dohode po tom, čo poslanci odmietli zrýchlený harmonogram legislatívneho procesu.

Európski lídri zvážia, či umožnia odloženie brexitu za stanovený termín, ktorým je 31. október, a v akej dĺžke. Ak to ale urobia, Johnson naznačuje, že vypíše predčasné voľby.

V utorok britskí poslanci v pomere hlasov 329 ku 299 vyslovili súhlas s vládnym návrhom zákona k brexitovej dohode. Vzápätí však v druhom hlasovaní odmietli trojdňový harmonogram prerokovania tohto zákona, aby tak spravili v zrýchlenom konaní. Proti tomuto plánu hlasovalo 322 poslancov, za ich bolo 308.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Johnsonova vláda žiadosť o odloženie brexitu o tri mesiace do Bruselu doručila preto, lebo ju k tomu zaväzoval zákon prijatý parlamentom. Johnson k nej však pripojil aj osobný list, v ktorom naopak predstaviteľov Európskej únie presviedčal o tom, že odklad brexitu by bol zlý nápad.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices