Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Nevidím žiadne prekážky, prečo by Chorvátsko nemalo patriť do Schengenu

ŠTRASBURG / Dostaneme sa už o rok do Chorvátska bez hraničných kontrol? Európska komisia totiž odporučila prijať Chorvátov do schengenského priestoru. Chorvátsko v tomto snažení podporuje aj Slovensko a ďalšie krajiny. Proti tomu však naopak môžu byť viacerí starí členovia, ktorí len minulý týždeň zablokovali Albánsko a Severné macedónsko v prístupových rokovaniach. S eurokomisárom Šefčovičom a našimi europoslancami sa v Štrasburgu o tom rozprával Richard Juriš.

Čakanie na more a slniečko môžu znepríjemniť a predĺžiť rady na hraničných priechodoch, keďže Chorvátsko je síce v Európskej únii, ale nie je v Schengene. O vstup do bezpasovej zóny Záhreb požiadal v roku 2015. Komisia mu teraz vyhovela a odporučila členským štátom, aby krajinu prijali.

Záhreb urobil kus práce aj vrámci svojich dlhých hraníc s krajinami mimo únie. „Európska komisia je presvedčená, že Chorváti dokážu zvládnuť stráženie vonkajšej hranice,“ vyhlásil podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Chorváti by radi vstúpili aj do eurozóny. Majú v tom, narozdiel od takých Maďarov, Poliakov či Čechov, jasno. „Sme krajina zameraná na turizmus, pre nás je veľmi dôležité odstrániť tieto bariéry na hraniciach a pre obyvateľov a biznis je zase dôležité byť súčasťou schengenského priestoru,“ myslí si chorvátsky poslanec za liberálov Valter Flego.

„Nevidím ja absolútne žiadne prekážky toho, prečo by Chorvátsko, narozdiel od niektorých iných krajín, nemalo patriť do Schengenu,“ poznamenala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zo skupiny Európski konzervatívci a reformisti.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Nečakajú jediní

Naproti tomu krajiny ako Rumunsko či Bulharsko čakajú na Schengen už od roku 2011. Osem rokov obe krajiny čakajú na zelenú a minulý týždeň v Bruseli odmietli prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom Francúzi, Holanďania a Dáni. „Mám obavy, či sa táto nálada nepresunie aj do diskusie o rozširovaní Schengenu,“ obáva sa Šefčovič.

Záhreb je však v inej situácii ako Bukurešť a Sofia. „V Rumunsku a Bulharsku už sú dlho v takom tom očistci, keď sa čaká na ich vstup do Schengenu, ale musia splniť podmienky, ktoré sa týkajú najmä teda korupcie právneho štátu,“ tvrdí europoslanec Michal Šimečka z frakcie Renew Europe Group.
simecka

Podľa najoptimistickejších odhadov by sme sa tak bez zbytočných radov na hraniciach dostali ku slovenskému moru pomerne rýchlo. „Nevidím dôvod na to, aby to nebolo už najbližšie leto,“ potvrdila europoslankyňa Monika Beňová z frakcie Aliancia socialistov a demokratov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices