Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

Martin Hojsík: Členské štáty musia stáť na strane životného prostredia a verejného záujmu, nie na strane agrochemickej lobby

V stredu 23. októbra Európsky parlament schválil dôležitú formálnu námietku iniciovanú skupinou europoslancov, vrátane Martina Hojsíka, ohľadom procesu schvaľovania používania nebezpečných pesticídov, ktoré ohrozujú prežitie včiel a celých včelstiev. 

Európsky parlament vrátil oklieštený dokument z dielne Európskej komisie späť na jej prerokovanie s úmyslom, aby Európska komisia a členské štáty EÚ, vrátane Slovenska, akceptovali návrh metodiky vedcov a odborníkov z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) v jeho plnom znení, čo zaručí, že sa v celej Európskej únii budú používať len také pesticídy, ktoré preukázateľne nemajú krátkodobé ani dlhodobé negatívne účinky na včely a včelie kolónie.

V reakcii na toto hlasovanie poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík z hnutia Progresívne Slovensko dnes zverejnil výzvu Vláde Slovenskej republiky v ktorej žiada, aby aktívne zakročila proti používaniu nebezpečných pesticídov, ktoré ohrozujú populáciu európskych včiel a ďalších opeľovačov. Zároveň vyzval občanov, aby túto výzvu svojim podpisom podporili.

„Členské štáty Európskej únie už niekoľko rokov bránia lepšej ochrane včiel. My chceme, aby sa to zmenilo. Jedným zo základných krokov je zákaz nebezpečných pesticídov. Chceme, aby krajiny EÚ, vrátane Slovenska, podporili všetky opatrenia, ktoré zaručia, že v celej Európe sa budú používať len látky, ktoré preukázateľne nemajú krátkodobé ani dlhodobé negatívne efekty na prežitie a vývoj a správanie včiel a celých úľov,“ uviedol progresívny europoslanec z frakcie Renew Europe.

Podľa expertov málo kontrolované používanie nebezpečných pesticídov, v súčinnosti s odlesňovaním, klimatickou zmenou či nedostatkom kvetov zapríčinilo, že v posledných rokoch zmizlo takmer 37 percent včelích druhov a obrovské množstvo iných opeľovačov. Tie sú však podľa signatárov výzvy pre ľudstvo kľúčové, pretože až 75 percent plodín, ktoré pestujeme, je závislých práve na opeľovačoch.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Členské štáty musia stáť na strane životného prostredia a verejného záujmu, nie na strane agrochemickej lobby. Podpora a presadenie opatrení na ochranu včiel je čisto politickým rozhodnutím, neexistuje žiadna technická prekážka. Vyzývame preto Vládu Slovenskej republiky, aby zabezpečila, aby jej zástupcovia v orgánoch Európskej Únie podporili všetky návrhy obmedzujúce používanie preukázateľne nebezpečných pesticídov, vrátane návrhu, aby sa hodnotil chronický, teda dlhodobý vplyv pesticídov na včely a ich larvy v súlade s návrhom európskej agentúry EFSA, a zároveň odmietli všetky návrhy na oklieštenie týchto návrhov a pomohli tak chrániť včely v celej Európe. Pretože ochranou včiel chránime aj seba,“ uzavrel progresívec Hojsík.

Odkaz na vývzu s možnosťou podpisu nájdete TU.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices