Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Nie je žiaden dôvod Turecku pri pokračovaní jeho agresie ustupovať

Turecká invázia s cynickým názvom „prameň mieru“ bola od začiatku absolútnym porušením medzinárodného práva. Je neprijateľné, že takéto niečo uskutočnil členský štát Severoatlantickej aliancie.

Vojenské operácie Turecka v severovýchodnej Sýrii sa stali len ďalším z dôkazov o tom ako sa táto krajina pod vedením svojho súčasného prezidenta posunula k diktatúre. Turci svojim konaním porušovali základné normy NATO, ako aj Charty OSN,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Práve europoslanci sa budú na dnešnom plenárnom zasadnutí tureckou inváziou a jej dôsledkami zaoberať.

Turecký prezident sa krajinám Európskej únie (EÚ) opakovane vyhráža ako Európu zaplaví utečencami. Robí to napriek tomu, že od EÚ dostal miliardy eur na pomoc týmto utečencom, ktorých navyše ešte donedávna, kým turecká ekonomika nemala súčasné problémy, zneužíval ako lacnú pracovnú silu,“ uviedla europoslankyňa. Je dobré, že štáty EÚ napriek vydieraniu spoločne odsúdili počínanie Turecka a pozastavili dovoz vojenského materiálu do krajiny. To by však mal byť len začiatok, nie je žiaden dôvod Turecku v prípade pokračovania jeho agresie akýmkoľvek spôsobom ustupovať,“ zdôraznila Monika Beňová.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Dočasná dohoda o prímerí bola dobrou správou, no je potrebné Turecko prinútiť, aby vojenskej operácii definitívne nepokračovalo, rešpektovalo medzinárodné právo a stiahlo svojich vojakov.Celé turecké počínanie spôsobilo len ďalšie ľudské utrpenie a skomplikovalo boj proti teroristom naviazaným na Islamský štát,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices