brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Robert Hajšel: Opakovane tvrdím, že k žiadnemu brexitu nedôjde

ŠTRASBURG / Nekonečný brexit a neochota britských poslancov prijať čokoľvek v akejkoľvek forme neotravuje len bežných ľudí, akciové trhy, ale aj Európsky parlament. Ten mal práve v stredu odsúhlasiť novú dohodu, ktorá sa zrodila len minulý týždeň v Bruseli. Ako to celé dopadne, nevie nikto. Viacerí europoslanci stále veria, že Británia ostane v únii. 

Nekonečný brexit dáva zabrať všetkým. Európsky parlament mal v stredu odsúhlasiť novú dohodu z Bruselu. Veľká sláva sa ale nekoná ani po troch rokoch od referenda. „Je nepredstaviteľné, aby dohodu ratifikoval europarlament pred britským. Najprv Londýn, potom Brusel a nakoniec Štrasburg,“ konštatuje predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

V Štrasburgu to ale nevrie tak, ako v Londýne. „My máme trpezlivosti dosť, narozdiel od britského premiéra, ktorý ju stráca,“ myslí si europoslanec Ivan Štefanec z frakcie európskych ľudovcov.

​Brexit tu už väčšina berie ako otravnú záležitosť, ktorá sa stála obe strany miliardy libier a eur. „Doslova ma bolí, že sme museli stráviť takú veľkú časť nášho funkčného obdobia s brexitom. Pričom sme mohli robiť viac pre to, aby sa v únii mali ľudia lepšie. Aká to škoda času a energie,“ reaguje Juncker.

Čo nakoniec z Britov vylezie, ťažko povedať. „Musíme byť pripravení na všetky scenáre, ale jedna vec je jasná. Ako som už povedal premiérovi Johnsonovi v sobotu, tvrdý brexit bez dohody nebude nikdy naše rozhodnutie,“ poznamenal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Ochota preložiť odklad

Nekoordinovaný odchod, ktorý by spôsobil veľké ekonomické škody, je tak neakceptovateľný, že europoslanci sú ochotní dať Britom ďalší odklad, no má to podmienku. „Musí byť z toho jasné, že sa budú konať buď nové voľby, alebo nové referendum,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka z frakcie liberálov.

„Možno som jeden z mála politikov, ktorý ešte stále verí, že sa podarí, aby Veľká Británia zostala členom Európskej únie,“ verí Šimečka. Takýchto europoslancov je však viacero. „Opakovane tvrdím, že k žiadnemu brexitu nedôjde,“ tvrdí europoslanec Róbert Hajšel z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices