Sassoli
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

Sacharovovu cenu 2019 si tento rok prevezme ujgurský aktivista

Prestížne ocenenie si od parlamentu tento rok prevezme ekonóm Ilham Tohti, ktorý bojuje za práva ujgurskej menšiny v Číne.

O víťazovi rozhodlo vo štvrtok 24. októbra politické vedenie parlamentu v zložení predseda David Sassoli a predsedovia politických skupín.

„Som veľmi rád, že Európsky parlament sa rozhodol udeliť Sacharovovu cenu za slobodu myslenia 2019 Ilhamovi Tohtimu. Tohti celý svoj život zasvätil ochrane práv ujgurkej menšiny v Číne. Aj napriek tomu, že bol hlasom umiernenia, ho v roku 2014 po zmanipulovanom súdnom procese odsúdili na doživotie,“ vyhlásil predseda Sassoli počas svojho prejavu, keď v pléne oznámil víťaza.

„Udelením tejto ceny naliehavo vyzývame čínsku vládu, aby Tohtiho prepustila a rešpektovala práva ujgurksej menšiny,“ dodal.

Ilham Tohti

Tento ujgurksý ekonóm je zástancom dialógu a snaží sa o zavedenie zákonov o regionálnej autonómii. V roku 2014 ho uväznili na doživotie za podporovanie separatizmu, no aj napriek tomu pre Ujgurrov zostáva nádejou a hlasom zmierenia. Viac ako milión príslušníkov tejto komunity je od roku 2017 zadržiavaných v internačných táboroch.

Slávnostné odovzdávanie ceny

Ocenenie, ktorého súčasťou je aj peňažná cena v hodnote 50 tisíc eur, bude Tohtimu slávnostne odovzdané 18. decembra počas slávnostného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Finalisti

Spomedzi viacerých nominovaných sa do finále spoločne s Tohtim dostali ďalší finalisti: brazílski ľudskoprávni a environmentálni aktivisti a študentky z Kene, ktoré bojujú proti ženskej obriezke.

Všetci z nich budú pozvaní na slávnostné decembrové odovzdávanie ceny.

Sacharovova cena za slobodu myslenia

Ocenenie je pomenované po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju už od roku 1988 udeľuje jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré sa výrazným spôsobom pričiňujú o ochranu ľudských práv na celom svete.

Minulý rok parlament túto cenu udelil ukrajinskému filmovému režisérovi Olegovi Sencovi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices