brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia rokuje o odklade brexitu. Labouristi v Británii zatiaľ nevedia, či voľby podporia

LONDÝN / V Bruseli sa v piatok koná stretnutie vyslancov krajín Európskej únie, ktorí budú rokovať o tom, či Veľkej Británii umožnia odklad brexitu. Britská opozičná Labouristická strana zatiaľ nie je rozhodnutá, či podporí návrh premiéra, ktorý chce, aby sa 12. decembra konali predčasné parlamentné voľby.

Medzi 27 členskými krajinami panuje zhoda o povolení odkladu po tom, ako britský premiér Boris Johnson dosiahol dohodu s EÚ, no musia sa zhodnúť aj na tom, koľko času Británii ešte dajú. Zatiaľ nie je známe, či svoje rozhodnutie ohlásia do konca tohto týždňa. Johnson musel požiadať EÚ o odklad brexitu. Ak ho povolia, Johnson plánuje v parlamente pretlačiť návrh na vyhlásenie predčasných volieb, ktoré by sa podľa neho mali konať 12. decembra. Ako vyhlásil, je to jediný spôsob, ako dostať krajinu z chaosu zapríčineného neschopnosťou súčasného parlamentu a vlády dohodnúť sa na podobe brexitu.

Odklad najnovšie podporilo aj Francúzsko, ktoré Británii už nechcelo poskytnúť ďalší čas. Ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalin pre rozhlasovú stanicu RTL vo štvrtok v noci vyhlásila, že Francúzsko „chce vidieť jasný scenár“ pred tým, ako sa rozhodne. „Naše stanovisko je jednoduché. Poskytnutie ďalšieho času bez politickej zmeny, bez ratifikácie a bez volieb by bolo zbytočné,“ dodala.

Labouristi nevedia, či podporia predčasné voľby

Britská opozičná Labouristická strana zatiaľ nie je rozhodnutá, či podporí návrh premiéra, ktorý chce, aby sa 12. decembra konali predčasné parlamentné voľby. Líder najväčšej opozičnej strany Jeremy Corbyn uviedol, že počká, či Európska únia schváli odklad brexitu. Vyhlásil, že podporí predčasné voľby len v prípade, ak nebude hroziť odchod Británie z Európskej únie bez dohody.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Parlament by mal hlasovať v pondelok, no bez podpory labouristov Boris Johnson nezíska potrebné dve tretiny na vyhlásenie predčasných volieb, ktoré by sa podľa neho mali konať 12. decembra. Ako povedal vo štvrtok v Londýne, je to jediný spôsob, ako dostať krajinu z chaosu zapríčineného neschopnosťou súčasného parlamentu a vlády dohodnúť sa na podobe brexitu. Najbližšie riadne parlamentné voľby by sa vo Veľkej Británii inak konali až v roku 2022. Podľa prieskumov je premiérova Konzervatívna strana obľúbenejšia ako labouristi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices