potraviny, odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti možno pôjdu na verejnoprospešné účely

Prevádzkovateľ, ktorý uvádza na trh potraviny v prevádzkarni s predajnou plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových, možno bude od 1. januára 2020 povinný potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, len ak sú bezpečné, bezodplatne poskytnúť osobe vykonávajúcej činnosť s verejnoprospešným účelom.

Môže ísť o poskytovanie sociálnej pomoci, sociálnych služieb, či humanitárnu starostlivosť, pričom prevádzkovateľ nemôže za tieto potraviny požadovať akékoľvek priame alebo nepriame plnenie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách od poslankyne za SNS Evy Antošovej, o ktorom bude hlasovať v prvom čítaní parlament.

Charitatívna organizácia môže podľa návrhu nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti až po jej registrácii, pričom je povinná pred začatím činnosti požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vykonanie úradnej kontroly každej výdajne charitatívnej organizácie. „Cieľom predloženého návrhu zákona je zmierniť dopady globálneho problému plytvania potravinami. Návrh má ambíciu značne znížiť tvorbu potravinového odpadu najmä v maloobchode s potravinami. Obdobné riešenie môžeme vidieť aj v susednej Českej republike, kde boli ustanovenia aj podrobené prieskumu Ústavným súdom Českej republiky, ktorý vo svojom náleze konštatuje súlad predmetných ustanovení s ústavou, napriek tomu, že sa zavádza nová povinnosť,“ ozrejmila Eva Antošová.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

odpad

Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

Európsky parlament v stredu prijal svoje návrhy na zlepšenie prevencie a zníženie odpadu z potravín …

Consent choices