potraviny, odpad
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti možno pôjdu na verejnoprospešné účely

Prevádzkovateľ, ktorý uvádza na trh potraviny v prevádzkarni s predajnou plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových, možno bude od 1. januára 2020 povinný potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, len ak sú bezpečné, bezodplatne poskytnúť osobe vykonávajúcej činnosť s verejnoprospešným účelom.

Môže ísť o poskytovanie sociálnej pomoci, sociálnych služieb, či humanitárnu starostlivosť, pričom prevádzkovateľ nemôže za tieto potraviny požadovať akékoľvek priame alebo nepriame plnenie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách od poslankyne za SNS Evy Antošovej, o ktorom bude hlasovať v prvom čítaní parlament.

Charitatívna organizácia môže podľa návrhu nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti až po jej registrácii, pričom je povinná pred začatím činnosti požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vykonanie úradnej kontroly každej výdajne charitatívnej organizácie. “Cieľom predloženého návrhu zákona je zmierniť dopady globálneho problému plytvania potravinami. Návrh má ambíciu značne znížiť tvorbu potravinového odpadu najmä v maloobchode s potravinami. Obdobné riešenie môžeme vidieť aj v susednej Českej republike, kde boli ustanovenia aj podrobené prieskumu Ústavným súdom Českej republiky, ktorý vo svojom náleze konštatuje súlad predmetných ustanovení s ústavou, napriek tomu, že sa zavádza nová povinnosť,” ozrejmila Eva Antošová.

Viac..  Starina zásobuje vodou dva kraje, viaceré obce ale nemajú ani vodovod. Pomôžu aj eurofondy

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Avatar

Odporúčame pozrieť

brexit

Minister Korčok: Spojené kráľovstvo opustilo EÚ, ale pre Slovensko zostáva blízkym partnerom

Uplynutím prechodného obdobia podľa Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z …