Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Je to medzinárodná hanba, hovorí Lajčák o 50-dňovom moratóriu

BRATISLAVA / Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka je predĺženie moratória na 50 dní medzinárodnou hanbou a krátkozrakým politickým riešením.

Okrem ministra zahraničných vecí kritizovala novelu aj prezidentka, premiér Pellegrini, opozícia i strana Most-Híd. Novelu zákona musí ešte odobriť prezidentka Zuzana Čaputová. Pokiaľ ju nepodpíše, budú o nej rokovať poslanci v parlamente opäť. Na jej prípadné opakované schválenie však bude potrebná kvalifikovaná väčšina poslaneckých hlasov, teda minimálne 76. Novela však môže skončiť na Ústavnom súde SR, ktorý by preveril prípadné obmedzovanie prístupu občanov ku informáciám.

Premiéra sa na to pýtali aj veľvyslanci EÚ

„Dnes som mal pracovné raňajky s veľvyslancami Európskej únie a pýtali sa na to, že čo to vlastne je. Odpoviem vám tak, ako som odpovedal pánom veľvyslancom. Ja sa budem vždy tešiť, keď Slovensko bude patriť k top krajinám, ale určite v iných oblastiach ako byť v top trojke s Kamerunom a Tunisom,“ reagoval premiér Peter Pellegrini.

 Čaputová má výhrady

Dĺžka moratória na zverejňovanie predvolebných prieskumov schválená parlamentom nemá v Európe obdobu.  „Tá lehota je mimoriadne dlhá. Myslím, že by sme boli tretí na svete, čo sa týka dĺžky tej lehoty. Zároveň to nemá v Európe obdobu a mám vážny problém z hľadiska ústavnosti takejto právnej úpravy,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že o novele má veľmi vážne pochybnosti.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Smer, SNS, ĽSNS a poslanec Jakab z Most-Híd odhlasovali zmenu volebného moratória. Prieskumy verejnej mienky sa nebudú môcť zverejňovať až 50 dní pred samotnými voľbami. Dosiaľ to boli dva týždne. Novela okamžite vyvolala vlnu kritiky a viacerí už vyzvali prezidentku, aby zákon nepodpísala. Národná rada SR v pondelok odobrila zákaz publikovania prieskumov verejnej mienky pred voľbami až na 50 dní. Novela volebného zákona prešla s pomocou hlasov ĽSNS. 

Vládna koalícia, najmä strany Smer-SD a Slovenská národná strana (SNS), si za schválenie novely predlžujúcej moratórium vyslúžili ostrú kritiku opozície aj koaličnej strany Most-Híd. Slovensko sa totiž novelou a posunom moratória zaradí medzi najprísnejšie krajiny na svete.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices