Caputova
Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Kontroverzná zmena volebného moratória vyvolala vlnu kritiky. Výhrady má aj prezidentka Čaputová

BRATISLAVA / Smer, SNS, ĽSNS a poslanec Jakab z Most-Híd odhlasovali zmenu volebného moratória. Prieskumy verejnej mienky sa nebudú môcť zverejňovať až 50 dní pred samotnými voľbami. Dosiaľ to boli 2 týždne. Novela okamžite vyvolala vlnu kritiky a viacerí už vyzvali prezidentku, aby zákon nepodpísala.

Národná rada SR v pondelok odobrila zákaz publikovania prieskumov verejnej mienky pred voľbami až na 50 dní. Novela volebného zákona prešla s pomocou hlasov ĽSNS. 

Vládna koalícia, najmä strany Smer-SD a Slovenská národná strana (SNS), si za schválenie novely predlžujúcej moratórium vyslúžili ostrú kritiku opozície aj koaličnej strany Most-Híd. Slovensko sa totiž novelou a posunom moratória zaradí medzi najprísnejšie krajiny na svete.

Národná rada SR v pondelok 28. októbra odobrila predĺženie zákazu publikovania prieskumov verejnej mienky pred voľbami zo 14 na 50 dní. Novelu zákona musí ešte odobriť prezidentka Zuzana Čaputová. Pokiaľ ju nepodpíše, budú o nej rokovať poslanci v parlamente opäť.

Na jej prípadné opakované schválenie však bude potrebná kvalifikovaná väčšina poslaneckých hlasov, teda minimálne 76. Novela však môže skončiť na Ústavnom súde SR, ktorý by preveril prípadné obmedzovanie prístupu občanov ku informáciám.

Na predĺženie moratória na volebné prieskumy sa pýtali premiéra aj veľvyslanci EÚ

„Dnes som mal pracovné raňajky s veľvyslancami Európskej únie a pýtali sa na to, že čo to vlastne je. Odpoviem vám tak, ako som odpovedal pánom veľvyslancom. Ja sa budem vždy tešiť, keď Slovensko bude patriť k top krajinám, ale určite v iných oblastiach, ako byť v top trojke s Kamerunom a Tunisom,“ reagoval premiér Peter Pellegrini.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

 Čaputová má výhrady

Dĺžka moratória na zverejňovanie predvolebných prieskumov schválená parlamentom nemá v Európe obdobu.  „Tá lehota je mimoriadne dlhá. Myslím, že by sme boli tretí na svete, čo sa týka dĺžky tej lehoty. Zároveň to nemá v Európe obdobu a mám vážny problém z hľadiska ústavnosti takejto právnej úpravy,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že o novele má veľmi vážne pochybnosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices