utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pre venezuelských utečencov sa podarilo vyzbierať 120 miliónov eur

BRUSEL – Na konferencii o solidarite pod hlavičkou Európskej únie (EÚ) sa podarilo vyzbierať približne 120 miliónov eur na pomoc Venezuelčanom, ktorí utekajú zo svojej krízou sa zmietajúcej krajiny. Peniaze sú určené najmä pre komunity zo susedných krajín, ktoré majú problémy s prijímaním veľkého počtu venezuelských utečencov.

V posledných rokoch ušlo z Venezuely približne 4,5 milióna ľudí. Dôvodom sú nízke mzdy, nefungujúce základné služby a slabá bezpečnosť. Ak to bude pokračovať rovnakým tempom, počty môžu už v budúcom roku prekročiť 5,6 milióna Sýrčanov, ktorí od roku 2011 ušli zo svojej krajiny pred vojnou. Väčšinu Venezuelčanov prijali susedné krajiny Latinskej Ameriky a Karibiku.

Za „vcelku pozoruhodné“ označila vyzbieranie 120 miliónov eur šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, keďže cieľom dvojdňového stretnutia bolo zvýšiť povedomie o neutešenej situácii Venezuelčanov a nebola to darcovská konferencia. Organizátori dúfajú, že stretnutie, na ktorom sa zúčastnilo 120 delegácií z prostredia vlád, medzinárodných agentúr a charitatívnych organizácií, bude viesť k usporiadaniu darcovskej konferencie na budúci rok.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices