Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Redakcia/red.

Vladimír Bilčík: Potrebujeme ľuďom vrátiť dôveru v spravodlivosť

BUDEM BOJOVAŤ O EURÓPSKU KVALITU SPRAVODLIVOSTI

Správy zo Slovenska po vypustení Gorily a prepisov mafiánskych rozhovorov cez Threema sledujem veľmi pozorne a nie som v tom sám. Koncom októbra zasadla v Európskom parlamente skupina poslancov zriadená na monitorovanie stavu právneho štátu a demokracie. Ako jediný člen skupiny zo Slovenska som vystúpil s požiadavkou na dôsledné sledovanie udalostí týkajúcich sa výkonu spravodlivosti u nás doma

Teším ma, že stav inštitúcií, ktoré majú na starosti spravodlivosť v členských štátoch nie je mnohým mojim kolegyniam a kolegom ľahostajný. Rozhodli sme sa v Štrasburgu, že pošleme list premiérom na Slovensku a na Malte, v ktorom žiadame o postoj k riešeniu akútnych otázokv súvislosti s výkonom spravodlivosti po vraždách novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruana Galizia. Ak sa situácia v našej justícii nepohnebudúci rok nás pravdepodobne čaká ďalšia cesta na Slovensko. 

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Mojím cieľom je, aby mali naši občania v Európskom parlamente spojenca, ktorý bude tlačiť na zmeny a dôsledne sledovať pokrok, ku ktorému sme sa na Slovensku zaviazali. Ako aj na stretnutí našej monitorovacej skupiny povedal jeden expertov na korupciu – nástroje na výkon spravodlivosti by sme mali, ešte ich tak rozumne využívať.

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík.

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices