potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Cez Vianoce siahneme do peňaženiek hlbšie. Ceny potravín vzrástli viac ako v iných krajinách EÚ

BRATISLAVA / Na Slovensku medziročne narástli ceny potravín a nealko nápojov takmer o 5 percent, čím sme predbehli väčšinu krajín únie. Ak ste teda za predvianočný nákup dali pred rokom sto eur, v tomto roku to už bude takmer sto päť eur. Analytici síce tvrdia, že Slovákom zároveň rástli platy, no zrejme nie všetkým rovnako.

Štatistický úrad a Eurostat priniesli čísla, ktoré Slovákov nepotešia. V septembri ceny potravín a nealka výrazne medziročne poskočili. „Až o 4,9 percenta, tým sme si zaslúžili druhé nepríjemné miesto v Európskej únii,“  uviedla Eva Sadovská, analytička WOOD & COMPANY.

Ceny poskočili najvýraznejšie v Poľsku o 6,5 percenta. Do nelichotivej prvej päťky sa ešte dostali z V4 Maďari. Naopak Česi sú na tom pomerne dobre a s rastom 2,3 percenta sú na priemere únie. Zdražovanie potravín sa vždy najviac dotkne ľudí v chudobnejších kútoch chudobného Slovenska. To či potraviny zdraželi a či na ich nákup potrebujete naozaj tučnejšiu peňaženku sme si boli overiť v malej dedinke na Zamagurí. „Čo sa týka papriky, uhoriek, paradajok, zeleru a kalerábu to vieme, že tie ceny išli do tých 15 percent hore,“ poznamenal majiteľ obchodu s potravinami Eduard Pier.

Potraviny, ktoré výrazne zdraželi:

Zeler, cibuľa tam to bolo okolo 50 percent. Rovnako aj mak o viac ako polovicu. Výrazný nárast bol zaznamenaný aj v cenách bravčového mäsa o 20-35 percent. Zdraželi aj zemiaky o cca. 40 percent. 

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Pod nárast cien sa podpísali africký mor ošípaných, či ďalšie vstupné faktory potravinárskeho priemyslu na svetovej úrovni. Za vyššími cenami potravín však nie je len mor ošípaných, či vyššie ceny agrokomodít na svetových trhoch, ale aj domáce politické rozhodnutia, ktoré síce niektorých potešia, ale odnesú si to všetci. „Za rastom cien sú aj určité predvolebné prísľuby,“ podotkol analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

A kedže sa blížia Vianoce, tak ani nečakajte, žeby ceny potravín začali klesať. „Príde koniec roka a vianoce, čo je v maloobchode žatva, tak tie ceny nepôjdu dole ale skôr hore,“ dodal analytik obchodu Drahovský. „Za to, za čo sme zaplatili na vianoce 100 eur, teraz zaplatíme 105 eur,“ uzavrela Eva Sadovská, analytička WOOD & COMPANY.  Analýzy na druhej strane hovoria, že Slováci nárast cien potravín tak necítia, lebo ešte viacej stúpli platy. Mnohí sa ale pýtajú komu.

​Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices