brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Veľkú Britániu čakajú predčasné voľby. Slovensko tvrdí, že je na brexit pripravené

LONDÝN / Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili návrh zákona o usporiadaní predčasných volieb, ktoré majú ukončiť brexitový pat. Uskutočnia sa 12. decembra. Návrh zákona musí schváliť ešte Snemovňa lordov, jej súhlas sa ale dá podľa britských médií považovať len za formalitu.

Vo Veľkej Británii sa 12. decembra budú konať predčasné voľby. Návrh zákona schválili poslanci Dolnej komory parlamentu v pomere hlasov 438:20, informuje BBC. Očakáva sa, že návrh do konca týždňa schváli aj Snemovňa lordov a následne sa začne päťtýždňová predvolebná kampaň.

Premiér Boris Johnson vyhlásil, že verejnosť musí dostať šancu rozhodnúť o budúcnosti brexitu a svojej krajiny. Budú to zároveň prvé decembrové voľby v Británii od roku 1923. Líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn uviedol, že „tieto voľby sú jedinou šancou tejto generácie na zmenu krajiny“. Jeho strana plánuje predstaviť „najambicióznejšiu a najradikálnejšiu kampaň, pre naozajstnú zmenu, ktorú kedy naša krajina videla“.

​Je načase dokončiť brexit, tvrdí Johnson

Johnson sa minulý týždeň vyjadril, že predčasné voľby sú jediný spôsob, ako dostať krajinu z chaosu zapríčineného neschopnosťou súčasného parlamentu a vlády dohodnúť sa na podobe brexitu. Premiér Johnson sa vyjadril len krátko.

Novinárom pri odchode zo schôdzky konzervatívnych poslancov povedal, že je načase, aby sa „krajina zjednotila a dokončila brexit“.

Jacob Rees-Mogg, ktorý za vládu dohaduje program Dolnej snemovne, následne oznámil, že parlament bude rozpustený budúcu stredu 6. novembra.

EÚ súhlasila s ďalším odkladom

Opozičné strany podporili konanie predčasných volieb potom, čo lídri dvadsiatich siedmich krajín Európskej únie súhlasili s odkladom brexitu. Británia, ktorá mala z EÚ odísť už vo štvrtok 31. októbra, má teraz čas do konca januára budúceho roka.

Ak sa podarí v britskom parlamente schváliť dojednanú brexitovú dohodu s EÚ predtým, bude môcť krajina odísť k prvému dňu nasledujúceho mesiaca. Aj to však záleží na výsledku volieb a následnom rozloženie síl v budúcom zákonodarnom zbore.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Šéfka Liberálnych demokratov Jo Swinsonová uviedla, že nadchádzajúce voľby rozhodnú o budúcnosti Británie na niekoľko nasledujúcich generácií. Jej strana bude vo voľbách usilovať o to, aby Británia zostala v EÚ. Parlamentné voľby sa konali v Spojenom kráľovstve naposledy v júni 2017. Tiež vtedy boli predčasné.

Sme pripravení, tvrdí minister Lajčák

Aj keď je samotný brexit nekonečný, tak ten tvrdý, neriadený, hrozí podľa ekonómov stále menej, čo je dobré aj pre proexportné Slovensko.

V každom prípade sme podľa slov ministra zahraničných vecí na brexit v akejkoľvek podobe pripravení, vyhlásil po stretnutí medzirezortnej komisie Miroslav Lajčák. Minister zahraničných vecí vyzval našincov žijúcich v Británii, aby sa čím skôr zaregistrovali do pobytovej schémy obyvateľov únie.
„Podľa našich informácií zatiaľ túto možnosť využilo iba okolo 35.000 občanov z odhadovaného množstva 100.000,“ povedal Lajčák

Podnikatelia, ktorí s Britániou obchodujú, sa zase musia oboznámiť s novými podmienkami prepravy tovaru. Lajčák ale rovnako ako trhy neočakáva tvrdý brexit. „Pripomínam že v prípade odchodu dohodou bude do konca roka 2020 zachovaný súčasný stav, pretože Veľká Británia zostane súčasťou vnútorného trhu,“ povedal Lajčák.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices