Hassan Rohani
Iránsky prezident Hasan Rúhání. PHOTO: © European Union.

Iránsky prezident oznámil ďalšie porušenie jadrovej dohody

TEHERÁN – Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok oznámil, že do 1 044 centrifúg začnú napúšťať uránový plyn. Najnovší krok Teheránu je tak ďalším porušením jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015, na základe ktorej iránske centrifúgy dosiaľ fungovali naprázdno. Plyn do nich začnú napúšťať od stredy. Či tieto centrifúgy, ktoré sú v iránskom jadrovom zariadení Fordo, budú produkovať obohatený urán, Rúhání neuviedol.

Prezidentovo vyhlásenie, ktoré odvysielala štátna televízia, nasledovalo po tom, čo šéf iránskeho jadrového programu v pondelok oznámil, že zdvojnásobili počet používaných pokročilých centrifúg typu IR-6. Centrifúgy vo Fordo sú staršie modely IR-1, ktoré na základe dohody mohol Irán prevádzkovať bez uránového plynu. Ďalších 5 000 centrifúg v zariadení Natanz môže krajina podľa dohody používať na obohatenie uránu.

Od jadrovej dohody odstúpili vlani USA a znova na Teherán uvalili sankcie. Irán reagoval tým, že upustil od kľúčových záväzkov vyplývajúcich z dohody. Porušil 300-kilogramový limit na zásoby nízko obohateného uránu, začal obohacovať urán nad limit a spojazdnil ďalšie centrifúgy. Rúhání zdôraznil, že kroky, ktoré Irán dosiaľ podnikol, by sa dali zvrátiť, ak Európa ponúkne spôsob ako sa vyhnúť americkým sankciám.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá monitoruje dodržiavanie dohody zo strany Iránu, sa zatiaľ k situácii nevyjadrila.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices