Caputova
Zuzana Čaputová. PHOTO: © European Union.

Čaputová nepodpíše predĺženie moratória. Vyzýva politikov, aby voličom dôverovali

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpíše novelu zákona, ktorá predlžuje moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo 14 na 50 dní. Čaputová to uviedla v stredu na brífingu s tým, že novela je v rozpore s viacerými právami garantovanými Ústavou SR.

Prezidentka dúfa, že jej veto nebude prelomené, ale v opačnom prípade naďalej verí štátnym orgánom, že rozhodnú správne. O svojom rozhodnutí sa údajne s nikým v zahraničí nekontaktovala. „Myslím, že médiá o tom poskytli dostatočne veľa informácií,“ zároveň potvrdila, že si uvedomuje, že trend v európskych krajinách je skôr  opačný, čiže moratórium sa skôr skracuje, ak nie úplne ruší.

„Chcela by som, aby sa viac riešili problémy krajiny ako osobné problémy,“ povedala prezidentka na margo predvolebných kampaní, pričom súhlasí s tým, že by mala byť kampaň postavená viac na faktoch a argumentácii. Zuzana Čaputová súčasne vyzvala svojich kolegov politikov: „Majme dôveru vo voliča, nech sa rozhodne sám, či sa nechá ovplyvniť. 

Prezidentka zároveň odpovedala aj na pálčivú otázku novinárov, či by mal podpredseda NR SR odstúpiť zo svojej funkcie. „Myslím si, že pán Glváč by mal odstúpiť,“ vyjadrila sa hlava štátu.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices