cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Mladí cestovatelia môžu opäť získať vlakové lístky zdarma

Od 7. do 28. novembra môžu mladí ľudia znovu požiadať o vlakové lístky zdarma po celej Európe.

Pokiaľ máte 18 rokov, ste občanom EÚ a túžite spoznávať európske metropoly, toto je príležitosť presne pre vás.

Prvý návrh padol na parlamentnom podujatí pre mladých ľudích, European Youth Event, v roku 2014. Poslanci ho neskôr odobrili v plenárnom hlasovaní. Od spustenia tohto programu v roku 2018 v rámci neho cestovalo zdarma po celej Únii okolo 50 tisíc mladých ľudí, ktorí dovŕšili 18 rokov. V ďalšom kole bude rozdaných 20 tisíc vlakových lístkov zdarma.

Iniciatíva „Spoznávaj EÚ“

Záujemcovia sa môžu prihlásiť online, pričom systém je otvorený na prihlasovanie od 7. do 28. novembra napoludnie. Prihlásiť sa môžete, ak ste občanom EÚ, teda občanom akéhokoľvek členského štátu a narodili ste sa v roku 2001. Počas prihlášky musíte zodpovedať na niekoľko otázok s voliteľnými odpoveďami. Cestovné lístky zdarma budú odovzdané až 20 tisícom záujemcov.

Vycestovať budete môcť od 1. apríla do 31. októbra 2020 na 1 až 30 dní a to do minimálne jednej cudzej krajiny. Akcia sa týka najmä cestovania vlakmi, iné prostriedky, ako napríklad autobus, či trajekt budú hradené v špeciálnych prípadoch, aby sa zaručila čo najväčšia dostupnosť. Ak nebude dostupná iná možnosť, tak budú môcť využiť aj leteckú prepravu. Účastníci so zníženou pohyblivosťou a/alebo špeciálnymi potrebami si môžu nárokovať na ďalšiu podporu (napr. na hradenie nákladov na sprievodnú osobu alebo psa pre zrakovo postihnutých účastníkov).

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Od roku 2018 takto po Európe cestovalo takmer 50 tisíc mladých, zo Slovenska ich bolo 532.

Podrobnejšie informácie nájdete na Európskom portáli pre mládež.

Podpora z Európskeho parlamentu

Európsky parlament bol silným obhajcom myšlienky vlakových cestovných lístkov zdarma pre 18-ročných Európanov a odhlasoval tri uznesenia podporujúce túto iniciatívu.

Europoslanci sa domnievajú, že mladým ľuďom umožní spoznávať európsku rozmanitosť, lepšie pochopiť jeden druhého a dozvedieť sa viac o Európe. Očakávajú, že povzbudzovanie mladých občanov EÚ k cestovaniu v EÚ a stretnutia s ľuďmi z iných krajín podporí európsku identitu a posilní spoločné hodnoty EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices