Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Michal Wiezik: V prípade zhoršovania sa životného prostredia už nie je otázkou, či to bude zlé, ale ako veľmi to bude zlé

BRUSEL / Čas na zvrátenie klimatických zmien sa kráti, na zmenu nám už neostáva veľa priestoru. Už dnes vieme, že situácia je kritická. Taká je realita aj podľa poslancov Európskeho parlamentu. Aj podľa odborníkov nám zostáva už iba pár rokov na to, aby sme klimatické zmeny zastavili.

Pokiaľ sa v najbližšom období reálne nepopasujeme so znečisťovaním ovzdušia, v prírode nastanú také procesy, ktoré sa už nebudú dať zvrátiť.

“Najbližších 10 rokov bude kľúčových. Musíme znížiť emisie podľa vedcov aspoň o 55%,” vysvetlil europoslanec Martin Hojsík z frakcie Renew Europe.

Inými slovami, aby sme nedrancovali prírodu viac ako reálne potrebujeme. Už teraz totiž hrozí vyhynutie mnohým druhom a najmä hmyzu.

“Strata života, strata druhov je nezvratná. Naozaj je to jednorazová záležitosť, keď vyhynie druh, v živote ho už nikto nikdy nevráti,” potvrdil europoslanec Michal Wiezik z Európskej ľudovej strany.

Green deal

V súčasnosti máme najzelenšiu Európsku komisiu aj Európsky parlament v histórii. A práve tí sa kvôli klimatickej kríze dohodli na takzvanom „green deale“. Teda dohode, ktorá bude zastrešovať kľúčové odvetvia pod Európskou komisiou.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

“Tieto odvetvia sú životné prostredie, poľnohospodárstvo, energetika, doprava a zdravie,” priblížil Wiezik.

Práve oni dokážu spoločne z dlhodobého hľadiska nastaviť legislatívu v Európskej únii tak, aby išla v línii spomínaného green dealu. 

EÚ klimaticky neutrálnou ekonomikou

“Aby do roku 2050 bola EÚ klimaticky neutrálnou ekonomikou,” skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Aby sa to všetko podarilo, Európska únia musí do roka 2050 vyrábať raz toľko energie ako v súčasnosti, a z energeticky obnoviteľných zdrojov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices