peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Banky vyhlásili vzburu. Nový odvod odmietajú platiť a obrátiť sa chcú na ústavný súd

BRATISLAVA / Nový bankový odvod, ktorý minulý týždeň schválila vláda, spôsobil bankovú vzburu. Pred mikrofóny sa postavili šéfovia bankovej asociácie, ktorí takto spolu stáli pred mikrofónmi pri zavádzaní eura. Spoločne vyhlásili, že nový odvod odmietajú platiť a chcú sa obrátiť na ústavný súd.

Banky mali pôvodne platiť odvod vo výške 0.2 percenta z pasív do roku 2021. Bolo to protikrízové opatrenie, ktoré sa rozhodla vládna koalícia pretiahnuť a zvýšiť na 0.4 percenta. Minulý týždeň to odklepla vláda. Teraz je na rade parlament, ak to poslanci schvália, banky sa vzdať nechcú.

Hneď na to banky vydali memorandum a po naštudovaní materiálov ich šéfovia predstúpili pred mikrofóny. „Banky odmietajú platiť bankový odvod, pretože ho považujeme za protiústavný a bude mať fatálne následky na slovenský bankový sektor,“ vyhlásil Daniel Kollár, generálny riaditeľ ČSOB a viceprezident Slovenskej bankovej asociácie.

Hrozia vyššie poplatky

Ohrozené budú podľa asociácie najmä menšie banky, pre bežného človeka a firmy to celé môže mať dosah v podobe vyšších poplatkov a nižšej konkurencie. „Čím menej bánk, tým nižšia konkurencia, tým potenciálne vyššie ceny neskôr,“ potvrdil Kollár. „Tým sa zníži schopnosť bankového sektora poskytovať úvery,“ upresnil Peter Krútil, generálny riaditeľ SLSP a člen prezídia Slovenskej bankovej asociácie.

Bankári reagovali aj na vyhlásenia Roberta Fica, že ľudia budú postupne platiť úroky za to, že majú u nich uložené peniaze. „Občiansky zákonník nám zakazuje účtovať fyzickým osobám sadzby nižšie ako je nula,“ vysvetlil Krútil.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Banky naďalej svojim klientom v rámci zúročenia odporúčajú, aby boli aktívnejší a presunuli peniaze z bežných účtov do fondov. A reagovali aj na vyjadrenia ministra, že sú na tom najlepšie široko ďaleko v okolí. „Iba za minulý rok bol zisk na úrovni 640 miliónov eur,“ poznamenal minister financií Ladislav Kamenický. „650 miliónov je taká normálna ziskovosť jednej z väčších českých bánk,“ oponuje Krútil.

Bankám pohrozil Fico

Zároveň podotkli, že zo zákona musia byť ziskoví, kedže sú rizikoví. Bankám, ktoré to chcú potiahnuť na ústavný súd, následne na tlačovke pohrozil Robert Fico. „Ak to chcú podať na ústavný súd, tak potom to kľudne strojnásobme, nič sa nestane, nič sa absolútne nestane,“ odkázal im Fico.

Novým odvodom nie je nadšená Európska centrálna banka. Vo Frankfurte to vidia rovnako ako guvernér Kažimír, ktorý bývalých spolustraníkov nepodržal. „Našou povinnosťou je povedať, že rozhodnutie, ktoré prijala vláda, zvyšuje riziko na strane finančnej stability,“ zhodnotil guvernér NBS Peter Kažimír.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices