Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Sexuálna výchova má svoje miesto na školách v ktorejkoľvek členskej krajine EÚ

Plénum Európskeho parlamentu sa bude na dnešnom zasadnutí zaoberať aj možnými dôsledkami poľského návrhu zákona, ktorý má zakazovať a kriminalizovať sexuálnu výchovu u našich severných susedov.

Ide o občiansky návrh zákona, ktorý bol do poľského Sejmu predložený na základe uskutočnenej petície. Podporila ho tiež katolícka cirkev a vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá má aj po posledných parlamentných voľbách v Sejme väčšinu.

Návrh zákona hovorí, že učitelia, vychovávatelia či lekári, ktorí by vzdelávali mladých ľudí v oblasti sexuálnej výchovy či zdravotnej osvety v tejto oblasti, môžu teoreticky čeliť až hrozbe niekoľko ročného väzenia,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Proti navrhovanej legislatíve sa protestovalo vo viacerých poľských mestách.

Nový zákon by tak mohol trestať tých, ktorí deťom a mladistvým vysvetľujú čo je sexuálne zneužívanie, násilie, antikoncepcia, či prirodzený sexuálny život. „Išiel by tak proti súčasným poznatkom a modernej sexuálnej výchove, ktorá v 21. storočí má na školách v ktorejkoľvek členskej krajine Európskej únie nepochybne svoje miesto,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices