pollak
Peter Pollák, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Peter Pollák: Diktát sa môže vrátiť. Fašisti a extrémisti opäť získavajú na sile

Viacerí v tomto období spomíname na nežnú revolúciu, na chvíle kedy padol komunizmus v Československu.  Za komunizmu sme si ani neuvedomovali, o čo všetko prichádzame. Nevedeli sme, čo je za železnou oponou. Nepoznali sme slobodu. Žili sme v izolácii a v diktatúre.

Pred 30-timi rokmi, v čase Nežnej revolúcie, som mal 17 rokov a bol som jedným zo študentov. Štrngali sme kľúčmi na námestí. Mnohí sme vtedy nevedeli, ako to nakoniec dopadne. Túžba po slobode a demokracii však bola oveľa väčšia ako strach.

Nemôžeme ľuďom diktovať, ako majú žiť. Nemôžeme im zakázať chodiť do kostola, vyznávať vieru. Nemôžeme zatvárať ústa. Sloboda je jedna z najdôležitejších hodnôt, ktorú musíme chrániť.

Pred 30timi rokmi otvorili mladí ľudia cestu k demokracii. Zhodili sme komunistickú diktatúru. Demokraciu si však neustále musíme chrániť.

Diktát sa môže vrátiť. Fašistické a extrémistické strany opäť získavajú na sile. Zneužívajú slobodu slova, ktorú im demokracia prináša, aby do nej kopali, zlomili ju a nahradili totalitou.

Extrémisti sa prezliekli z uniforiem do oblekov a vojenské topánky vymenili za mokasíny. Tí, ktorí si dokonca pripevnili na svoje saká kríž Ježiša Krista, šíria nenávisť a velebia fašizmus.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Demokracia je dnes ohrozená v mnohých krajinách. Fašisti znovu hlásajú ideológiu o nadradenej rase. Ak by Hitler vyhral vojnu, ja by som tu dnes nebol, pretože som Róm. Som si však istý, že by tu dnes neboli viacerí z nás. Neexistuje žiadna nadradená rasa.

Ak nechceme prísť o demokraciu, nesmieme zabúdať na našu minulosť.

Pripomeňme si November 1989. Mnohí členovia nášho hnutia OĽaNO prídu 17. novembra na bratislavské Námestie SNP.

Spomienkové podujatie organizujeme aj v Bruseli. Vďaka frakcii Európska ľudová strana budeme diskutovať aj o tom, ako sme stáli na námestiach a štrngali kľúčmi aj my, Rómovia. Pozvanie na diskusiu prijal významný rómsky aktivista Gejza Adam.

Komentár pripravil europoslanec Peter Pollák.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices