Wolfgang Schauble
Wolfgang Schäuble v rokovacej sále EP. PHOTO: © European Union-EP.

Wolfgang Schäuble: Na pravde už nezáleží a národný egoizmus víťazí

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a predseda Bundestagu Wolfgang Schäuble si v stredu v rokovacej sále EP pripomenuli tridsiate výročie pádu Berlínskeho múra.

Predseda EP David Sassoli vzdal v úvode slávnostného zasadnutia hold odvážnym Európanom, ktorí „pokojne, bez akéhokoľvek násilia, iba silou vlastnej vôle, dokázali prekonať jarmo, ktorému boli vystavení po desaťročia‟.

„Európska demokracia a hodnoty a princípy, na ktorých je založená, nie sú žiaľ nezvratné. Vyžadujú si, aby sme ich my všetci odhodlane bránili (…) Ako svedok tých výnimočných dní v Berlíne sa nemôžem nepozerať s obrovskou obavou na návrat duchov, o ktorých sme si v Európe mysleli, že sú mŕtvi a pochovaní pod ťarchou histórie,‟ dodal predseda EP odsudzujúc nárast antisemitizmu a spomínajúc na obete teroristických útokov v Paríži spred štyroch rokov.

Celý prejav predsedu EP Sassoliho je k dispozícii tu.

„Bez zjednotenia Európy, bez túžby Európanov spoločné rásť na východe a západe by nemecká jednota neexistovala,‟ vyhlásil predseda Nemeckého spolkového snemu Wolfgang Schäuble. Nemci „nikdy nezabudnú‟ na prejavenú dôveru, ktorá umožnila opätovné zjednotenie krajiny, a to „napriek ranám, ktoré na svetadiele zanechala Nemeckom rozpútaná druhá svetová vojna‟, dodal predseda Bundestagu.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Wolfgang Schäuble tiež varoval, že európske hodnoty a slobody sa nešíria bez odporu a dodal: „Na pravidlách založený medzinárodný poriadok je pod tlakom – na pravde už nezáleží a národný egoizmus víťazí. Na najpálčivejšie otázky – zaistenie potravín pre celý svet, migráciu, zmeny klímy a bezpečnosť – však musíme hľadať globálne odpovede (…) Musíme prekonať úzkoprsosť, sebeckosť a strach.‟

Celý prejav predsedu Bundestagu je k dispozícii tu.

Slávnostnú schôdzu ukončili vyhlásenia zástupcov poslaneckých klubov a predstaviteľov Komisie a Rady.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices