automobilovy priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika nemilo prekvapila. Spomalenie sa môže prejaviť na poklese zamestnanosti

BRATISLAVA / Nemilé prekvapenie priniesla opäť naša ekonomika. Spomalila viac, ako očakávali odborníci. A vyzerá to žiaľ, že to nie sú len externé problémy, ale aj vnútorné a hlbšieho charakteru. Strácame konkurencieschopnosť aj v rámci okolitých štátov. To sa už onedlho začne stále viacej odrážať na raste miezd a poklese zamestnanosti.

Kde sú časy, keď sme sa na konci minulého roka tešili zo silného rastu, ktorý ešte začiatkom roka šplhal piatim percentám. Postupne to začalo ísť z kopca až to začalo padať a tretí štvrťrok nepríjemne zaskočil. „Rast len o 1,3 percenta výrazne predčil očakávania spomalenia,“ uviedol Ľubomír Koršnák, analytik Unicreditbank. Silne na nás dolieha najmä ochladenie všade okolo. Nemecko sa len-len nevyhlo technickej recesii. Eurozóna rástla len dvoma desatinami percenta a celá únia kúsok lepšie, troma. A dobre nevyzerajú ani výhľady. „Nemôžem skrývať fakt, že v budúcnosti bude na hospodársky výhľad naďalej vplývať mnoho negatívnych rizík,“ vyjadril sa Pierre Moscovici, eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti. Vďaka tomu sme ako proexportná krajina dokonca viacej tovarov doviezli ako vyviezli. Lepšie od nás dopadli aj všetky okolité krajiny. „Česká republika sa držala rastu okolo 2,5 percenta, v Maďarsku to dokonca bolo až 5 percent. A aj keď prišlo v Poľsku ku spomaleniu, stále sa nachádzajú na vyšších úrovniach, ako na Slovensku,“ informovala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Vyzerá to tak, že celá táto šlamastika nie je len sezónna záležitosť, ale že slovenská ekonomika má štrukturálne problémy. Slovensko má stále väčšie problémy v automobilovom priemysle, ktoré je chrbtovou kosťou našej ekonomiky, najmä v jeho subdodávateľskom reťazci. „Nové investície, ktoré sa viažu na elektromobilitu smerujú do okolitých krajín. Je to veľmi nebezpečný signál a môže znamenať, že ekonomický rast na Slovensku bude pomalší nielen niekoľko kvartálov, ale môže sa to natiahnuť aj na niekoľko rokov,“ vysvetlil Ľubomír Koršnák. To sa potom dotkne toho najdôležitejšieho, čo trápi ľudí. „Rast zamestnanosti bude výrazne pomalší, ako v súčasnosti, takisto to bude znižovať nárast miezd a následne aj spotreby domácností,“ dodal analytik Unicreditbank.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Celej ošemetnej situácii nepomáhajú rôzne predvolebné sľuby, výmysly a splnené želania. „Čím sa viac blížime k voľbám, tak to môže byť komplikovanejšie. To si uvedomujem,“ dodal minister financií Ladislav Kamenický.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices