51_1
Habánske domy v Sobotiši a Veľkých Levároch predstavuje Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Habánsku kultúru môžeme v Sobotišti obdivovať vďaka pomoci z Bruselu

Krásny mlyn v Sobotišti na Záhorí nám zanechali Habáni, ktorí žili od 16.storočia na západnom Slovensku. Funkčný bol do 60tych rokov minulého storočia. Habánsky dvor v Sobotišti bol funkčný od 17.storočia a išlo o významné sídlo Habánov, sídlo habánskeho biskupa a mnoho habánov z celého sveta sa sem stále vracia. V rámci európskeho programu Interreg, projekt na rekonštrukciu mlyna a ďalšej infraštruktúry okolo Habánov vyhral vo veľkej súťaži spomedzi viac ako stovky iných projektov a bolo mu na rekonštrukciu pridelených viac ako 400 tisíc eur. Po jej rekonštrukcii sa na hornom poschodí dozvieme oveľa viac zo života a kultúry Habánov na Slovensku, vznikne aj priestor s multimediálnou expozíciou, kde sú plánované výstavy a diskusie. Reštaurované budú časti pôvodného technického zázemia mlyna.

V našich končinách sú dochované iba dva habánske dvory. Okrem jedného v Sobotišti sa druhý nachádza vo Veľkých Levároch. Tamojší habánsky dvor je zrekonštruovaný a jeho súčasťou je aj habánske múzeum. Za takmer 40 tisíc eur bola zrekonštruovaná jeho veľká časť a už na prvý pohľad môžeme vidieť, že táto architektúra sa líši od tej pôvodnej, slovenskej. Súčasťou cezhraničného projektu “Po stopách habánov” sa stala obec Vacenovice, vzdialená necelých 40 km. V uličkách pamiatkovej zóny mesta Sobotište budú osadené informačné tabule s popisom habánskych objektov. Nájdeme tu tiež expozíciu dobových fotografií, podľa ktorých prebiehala samotná rekonštrukcia. Zmodernizovaná bude aj samotné okolie mlyna, ktoré poskytne priestor pre oddych návštevníkom, turistom aj cykloturistom.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices