simecka
Michal Šimečka, europoslanec /RE/. Reprofoto: TV JOJ

Michal Šimečka bude zodpovedný za prípravu novej legislatívy Európskej únie

BRATISLAVA / Slovenský europoslanec Michal Šimečka bude ako spravodajca zodpovedný za prípravu novej legislatívy Európskej únie, ktorá má umožniť zakročiť proti štátom nedodržiavajúcim demokratické pravidlá.

Šimečka sa vyjadril, že : “Je to náročný a veľký projekt. Ide o to, že všetky členské krajiny EÚ aj Slovensko by mali byť demokratické a dodržiavať princípy právneho štátu, spravodlivosti a ľudských práv, ku ktorým sme sa zaviazali.“

Europoslanec poukazuje na problém, že v EÚ sú krajiny, v ktorých sa tieto hodnoty porušujú. Nová legislatíva, ktorú pripravuje bude mať za úlohu nastaviť kritéria, aby všetky členské štáty dodržiavali demokraciu, ľudské práva, spravodlivosť, aby fungoval právny štát. Chce to každoročne zhodnocovať, aby sa prípadné problémy riešili a aby sa zamedzilo ich opakovaniu. Poukazuje aj na zlyhanie spravodlivosti na Slovensku, pretože nie je úplne v súlade s princípmi, ktorým sme sa zaviazali.

Šimečka bude mať na starosti legislatívu, ktorá bude zahŕňať body, ktorými sa majú členské štáty riadiť. Pri ich nedodržiavaní budú sankciované. Jeho cieľom je nastaviť kritéria a mechanizmus hodnotenia kvality demokracie a právneho štátu.

Verí,že aj jeden zo 750 poslancov bude mať možnosť niečo zmeniť. Vyjadril sa, že : “Ak sú poslanci aktívni, keď vedia spolupracovať, budovať spojenectvá aj s inými krajinami, môžu celkom aj sami uspieť aj keď sú z malej krajiny ako je Slovensko. Máme nato ešte 5 rokov, aby sme to ukázali.“

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

K téme Brexitu sa vyjadril, že v Európskom parlamente je cítiť jemnú únavu a frustráciu kvôli Britom, pretože sami nevedia, čo chcú. Poznamenal, že by bol veľmi rád, ak by Británia zostala.

V spolupráci so slovenskými poslancami v Európskom parlamente majú dobré vzťahy. Vedia dobre spolupracovať najmä v otázkach národného záujmu. Absolvujú dokonca spoločné obedy, no výnimkou sú dvaja zástupcovia Kotlebovej strany, ktorí na tieto akcie nie sú pozvaní.

O red

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices