hranolceky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EÚ sa sporí s Kolumbiou pre clá na mrazené hranolčeky

EÚ v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) začala spor pre neoprávnené antidumpingové opatrenia, ktoré Kolumbia uložila na mrazené hranolčeky z Belgicka, Nemecka a Holandska.

Komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v tejto súvislosti uviedla: „Hoci sme na Kolumbiu mnohokrát apelovali, aby tieto neopodstatnené opatrenia zrušila, nedostali sme uspokojivú odpoveď. Preto sme sa rozhodli urobiť ďalší krok a predložiť túto vec v rámci WTO. EÚ bude naďalej využívať multilaterálny obchodný systém, aby presadila pravidlá, ktoré druhé strany porušujú, najmä ak sú tým ohrozené pracovné miesta v EÚ a jej priemysel. Dúfame, že sa nám podarí túto vec čo najskôr vyriešiť, pokiaľ možno už v priebehu nadchádzajúcich konzultácií na pôde WTO, ktoré sú prvou fázou sporového konania.“

Antidumpingové clá, ktoré Kolumbia pred rokom uložila, sú v rozpore s právom WTO, a to tak z vecného hľadiska, ako aj z hľadiska postupu, ktorý sa uplatnil pri ich zavádzaní. V priebehu dvoch rokov sa na európsky dovoz uplatnia clá v rozmedzí od približne 3 % do 8 %. Tieto neoprávnené clá obmedzujú prístup na kolumbijský trh, pričom sa nepriaznivo dotýkajú takmer 85 % nášho vývozu mrazených hranolčekov na tento trh v celkovej hodnote viac ako 19 miliónov eur ročne.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Prvým krokom urovnávania sporu vo WTO sú 60-dňové konzultácie. EÚ a Kolumbia budú mať počas nich možnosť dospieť k vzájomne prijateľnému riešeniu. Ak konzultácie s Kolumbiou, o ktoré sme dnes požiadali, nevyústia do uspokojivého riešenia, EÚ môže požiadať WTO, aby zriadila porotu, ktorá o predložených otázkach rozhodne.

EÚ pravidelne intervenuje, keď naši obchodní partneri zneužívajú opatrenia na ochranu obchodu, a bude aj naďalej podnikať všetky potrebné kroky, aby chránila záujmy európskeho priemyslu v súlade s pravidlami WTO.

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices