romovia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rómske osady na Slovensku navštívi delegácia z Európskeho parlamentu

BRATISLAVA – Delegácia z Európskeho parlamentu, ktorá sa má zaoberať segregáciou slovenských Rómov, by mala prísť na Slovensko vo februári. Potvrdila to europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS/ECR). Súčasťou delegácie by mala byť aj dezignovaná eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalli. Ministerstvo Martiny Lubyovej reaguje, že návštevu z Bruselu víta a poukazuje na to, že v regióne V4 nie sme jediná problémová krajina. Splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) pripomína, že Slovensko za posledné roky spravilo niekoľko opatrení, ktoré zabraňujú rómskej segregácii.

Ministerstvo školstva sľubuje, že pri návšteve z Bruselu bude plne súčinné. Na margo odôvodneného stanoviska EK sa ministerka Martina Lubyová (nominantka SNS) vyjadrila, že ide o problém, s ktorým zápasia všetky členské krajiny V4 a Slovensko podľa nej urobilo v poslednom období maximum, aby odstránilo problémy. „Náš Národný program Rozvoj výchovy a vzdelávania je práve preto inšpirovaný fínskym modelom, lebo je to vysoko inkluzívny model a opatrenie, ktoré sme urobili nedávno – povinná predprimárna výchova pre 5 ročné deti – je zásadný krok týmto smerom a bola vysoko ocenená Európskou komisiou,” vyjadrila sa ministerka. Doplnila, že ministerstvo sa ako koordinujúci rezort obrátil na všetky ostatné rezorty, aby im dali odpočet ďalších opatrení. „Budeme ich komunikovať naspäť Európskej komisii, aby sme dokladovali všetky kroky, ktoré sú v tomto smere na Slovensku robené,“ dodala Lubyová.

Podľa splnomocnenca pre rómske komunity Ábela Ravsza Slovensko za posledné roky spravilo niekoľko opatrení, ktoré zabraňujú rómskej segregácií. Ako príklady uviedol povinnú predškolskú výchovu a zrušenie nultých ročníkov. „Dlhodobé problémy segregácie a integrácie nie sú niečo, čo vyriešime za rok, za štyri a možno ani za desať. Myslím si, že nemáme inú cestu a musíme jednoducho pokračovať ďalej v opatreniach,“ uviedol Ravasz v stanovisku.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Predsedníčka výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) Nicholsonová plánuje s delegáciou z EP prebrať tému nesprávne nastaveného vzdelávania rómskych detí. „Je naozaj signifikantný počet detí neprávom v špeciálnych školách a triedach. Nie všetky trpia nejakým stupňom mentálnej retardácie, ale sú skôr sociálne deprivované. To je slovenský problém roky a EK nám to dlhodobo vyčíta,“ dodala.

EK zaslala Slovensku 10. októbra odôvodnené stanovisko, v ktorom vyzýva, aby dodržiavalo pravidlá EÚ týkajúce sa rovnosti. „Na Slovensku je však neprimeraný podiel rómskych detí umiestňovaný do špeciálnych škôl alebo tried pre deti s mentálnym postihnutím. V hlavnom vzdelávacom prúde taktiež dochádza rôznymi spôsobmi k marginalizácii rómskych detí, ich umiestňovaním do výhradne rómskych tried alebo škôl,“ píše sa v stanovisku EK. Slovensko má teraz dva mesiace na to, aby reagovalo a prijalo príslušné opatrenia. V opačnom prípade bude čeliť žalobe pred súdnym dvorom EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices