cesta, auta
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Poľsku sa menia pravidlá cestnej premávky

V Poľsku sa menia pravidlá cestnej premávky. Vodiči budú musieť v zápche vytvoriť núdzový pruh a zavádza sa aj povinnosť striedavého radenia sa. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na svojej stránke. Za nedodržanie nových pravidiel hrozia pokuty. Nová legislatíva bude platiť od 5. decembra.

Pre vodičov na poľských cestách bude platiť povinnosť vytvoriť pri dopravnej zápche núdzový pruh pre zásahové vozidlá. Na ceste s jedným jazdným pruhom budú vodiči povinní ísť čo najviac vpravo a zachovať väčší odstup od predchádzajúceho vozidla. V prípade dvojpruhovej cesty sa vodiči v ľavom jazdnom pruhu stiahnu k ľavému okraju vozovky a vodiči z pravého jazdného pruhu k pravej časti vozovky. V prípade troch jazdných pruhov vodiči zľava odbočia doľava, sprava na pravý okraj a autá v strednom pruhu sa zaradia čo najbližšie k tým vpravo.

Viac..  Slovensko sa od 15. marca zapojí do európskeho systému výberu mýta

Ďalšou zmenou je povinnosť striedavého radenia sa v prípade ukončenia jazdného pruhu, tzv. zipsu, ktoré slúži na podporu plynulosti cestnej premávky. V prípade nedodržania predpisov môže byť vodičovi uložená pokuta vo výške 20 až 500 poľských zlotých (približne od 4 do 115 eur).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok vyzval Európsku úniu, aby uvalila sankcie na potravinárske a …

Consent choices