prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Africký mor ošípaných je naďalej lokalizovaný len v dvoch okresoch na Slovensku

Africký mor ošípaných (AMO) je na území Slovenskej republiky naďalej lokalizovaný len v dvoch okresoch, a to Trebišov a Michalovce. K 19. novembru 2019 potvrdilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) dvadsaťdva prípadov afrického moru u diviaka a jedenásť prípadov v chove domácich ošípaných. Informoval o tom Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

„Na území Slovenskej republiky naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. Spolupráca s poľovníkmi je na dobrej úrovni, rovnako, ako plnenie opatrení. Od začiatku sezóny poľovníci znížili stavy diviačej zveri už o viac ako 45 269 kusov, čo je oproti minulému roku viac o 12 755 kusov. Nakoľko je šírenie AMO v porovnaní s okolitými krajinami a s ohľadom na charakter tejto nákazy minimálne, opätovne môžeme konštatovať, že zvolené veterinárne opatrenia sú účinné a správne,“ ozrejmil Hrežík.

Od 19. augusta 2019 neeviduje MPRV nový prípad AMO v chove domácich ošípaných. „Ak sa do konca novembra nič nezmení, SR bude žiadať Európsku komisiu o zrušenie takzvanej infekčnej oblasti pre ošípané,“ doplnil Hrežík.

Situácia za hranicami Slovenska je však oveľa horšia a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto kalendárnom roku zaznamenali už viac ako 5 200 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Poľsku, ide o viac ako 1940 prípadov, a viac ako 1290 prípadov v Maďarsku. „Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom. V prípade domácich chovov ošípaných, počet pozitívnych prípadov presiahol hranicu 1 760 nákaz. Len v tomto roku je tak evidovaných cez 7 140 prípadov AMO v okolitých krajinách,“ dodal Hrežík.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Od 21. augusta 2019 je zabezpečená distribúcia chladiarenských zariadení pre užívateľov poľovných revírov, za účelom efektívneho plnenia nariadeného intenzívneho lovu diviačej zveri. Po pár týždňoch nepretržitej dodávky tieto boxy obdržalo už viac ako 360 poľovných revírov v okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance, Košice-mesto, Košice-okolie, Rožňava, Rimavská Sobota, Revúca, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš, Humenné a Snina. Distribúcia začala aj pre okres Vranov nad Topľou. Vzhľadom na potrebu plnenia veterinárnych opatrení v nárazníkovej zóne, dodajú chladiarenské zariadenia aj do ďalších okresov v nárazníkovej zóne.

Agrorezort bude o vývoji nákazy naďalej aktuálne informovať. Aktuálne a podrobné informácie o nových prípadoch nájdu občania SR TU.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices